Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Третият път" на Китай: Растеж чрез вътрешно потребление, без да дразни Запада

Красимир Атанасов, финансов анализатор, "Бизнес старт", 09.04.2024 г.

12:03 | 9 април 2024
Обновен: 09:29 | 10 април 2024
Автор: Даниел Николов

Растежът на Китай през последните близо 20 години беше от инвестиции в инфраструктура и имоти и държавни субсидии за производството, което да стимулира износа. Това няма как да се хареса на търговските партньори, като по време на посещението си в Китай тази седмица финансовият министър на САЩ Джанет Йелън намекна, че не изключва налагането на мита и ограничения върху зелени технологии, произведени в Китай. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Развитите държави казаха на Китай: "Този път, по който сте поели, на нас не ни харесва и ще има ответни мерки от наша страна". Пред Китай стои въпроса по какъв начин да постигнат този растеж от 5% - вече все повече и повече ще се опитват да балансират икономиката от гледна точка на вътрешното потребление. Това е голяма крачка - има много политически, икономически и социални усилия - интересно е дали ще я направят... Това в момента изглежда най-постижимият път."

Ако Доналд Тръмп се завърне за нов мандат като президент на САЩ, това няма да доведе до значителна промяна в отношенията на Вашингтон към Пекин, смята Атанасов. Републиканците и демократите са на доста сходни позиции как да се действа спрямо Китай, добави той.

Инвеститорите вече залагат на две понижения на лихвените проценти в САЩ от седем в началото на годината, които щяха да сигнализират опасност от рецесия. Посланията на Федералния резерв бяха, че ще има намаления на лихвите, но не толкова бързо, колкото преценяваше пазарът, каза Атанасов.

"В момента виждаме, че пазарът освен че е повярвал на Фед, предвижда по-малко намаления на лихвите отколкото Фед. Същото е вярно и за догодина. В момента пазарът смята, че лихвите ще задържат по-високо, отколкото смята Фед."

Част от балона при технологичните акции вече се спука, като компании като Rivian и RobinHood паднаха в пъти в сравнение с оценките си през 2021 г. "Примерите са много - при тях корекциите са 80%-90% и немалка част няма да оцелеят", каза Атанасов.

Големите във Великолепната седморка са по-защитени от действията на Фед заради големите си наличности от пари и установения си бизнес, който развиват от години. "Другата част от бизнесa, който се предвижда с AI, е друга част от оценката - двете неща не са много съразмерими... Нещата не изглеждат приятно."

Какъв ще е ефектът, ако ЕЦБ изпревари Фед с намаляването на лихвите; какво показва ръстът в цената на златото може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционо решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.