Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Смесено ресто и завишени цени: притесненията на българите от въвеждането на еврото

Габриела Руменова, създател на онлайн платформата "Ние потребителите", "Бизнес старт", 11.04.2024 г.

10:47 | 11 април 2024
Автор: Даниел Николов

Потребителите искат много повече информация за въвеждането на еврото, как ще се следи за нарушения и как могат да подават сигнали. Това са основните заключения от онлайн анкета за нагласите на потребители и търговци, каза Габриела Руменова, създател на онлайн платформата "Ние потребителите", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.
 
 Превалутирането ще става по официалния курс на еврото, като след превалутирането цената ще се закръглява до втория знак след десетичната запетая - ако третият знак след десетичната запетая е 5 или по-висок, вторият ще се повиши с 1; ако е 4 или по-малък няма да има промяна във втория знак, обясни Руменова.
 
 "Основните опасения на хората са дали няма да се стигне до изкуствено завишаване на цените и като причина за това да се използва въвеждането на еврото, но в предложения законопроект е помислено за това."
 
 Проблеми могат да възникнат в специфични моменти като обявени намаления в периода на двойно обозначение на цените - крайната нова цена вероятно ще бъде само в евро, което може да предизвика объркване.
 
 Търговците имат опасения, че ще могат да си набавят достъчно евро монети и банкноти, за да могат да връщат ресто; законопроектът предвижда те да могат да го направят през банките и пощите.
 
 Потребителите се опасяват от връщане на смесено ресто в лева и евро, като това не е изрично забранено в законопроекта, каза Руменова.
 
 Целия разговор може да гледате във видеото.
 
 Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.