Цената на петрола заплашва статута на американските облигации като актив убежище

Нападението на Иран срещу Израел предизвика краткотраен скок на петрола сорт Брент до над 91 долара за барел в понеделник, което подчертава рисковете за цените в световен мащаб, ако напрежението продължи да ескалира.

12:10 | 15 април 2024
Обновен: 12:39 | 15 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските държавни ценни книжа могат да загубят част от привлекателността си на убежище, ако натискът върху петрола подсили инфлационните страхове, твърдят участници на пазара.

Нападението на Иран срещу Израел предизвика краткотраен скок на петрола сорт Брент до над 91 долара за барел в понеделник, което подчертава рисковете за цените в световен мащаб, ако напрежението продължи да ескалира. Засилващите се инфлационни тревоги могат да намалят търсенето на държавни ценни книжа. Те се считат за актив убежище по време на пазарни вълнения, което обаче вече е заплашено от опасенията за по-високи лихвени проценти за по-дълъг период в САЩ.

"Държавните ценни книжа - както видяхме до известна степен след войната в Украйна - може да не бъдат толкова търсени, колкото обикновено в условията на повишена инфлация", каза Вирадж Пател, стратег във Vanda Research Ltd. в Лондон. "С други думи, има по-добри активи убежища, които инвеститорите да държат в свят на по-висока и по-дългосрочна инфлация."

Измерителят за избягване на риска нараства с очакванията за американската инфлация

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши с три базисни пункта до 4,55% в понеделник, тъй като инвеститорите прецениха рисковете от задълбочаване на напрежението в Близкия изток, което може да прерасне в пълномащабна регионална война. Иранската мисия към ООН заяви, че въпросът "може да се счита за приключен", въпреки че инвеститорите остават нащрек за евентуални ответни мерки и как това може да се отрази на финансовите пазари - от световните облигации до акциите.

Държавните ценни книжа ще бъдат в центъра на вниманието, като доходността им се повиши с 12 базисни пункта миналата седмица до най-високото ниво от ноември насам, след като завишената инфлацията в САЩ увеличи опасенията от високите разходи по заемите.

"Динамиката е доста сложна за убежище в американските държавни ценни книжа, като се имат предвид неотдавнашните по-високи стойности на инфлацията и промяната в тона на Комисията по ценни книжа и борсите", каза Грегъри Фаранело, ръководител на отдел "Търговия с лихвени проценти в САЩ и стратегии" в AmeriVet Securities в Ню Йорк. "Ако не друго, нарастващото напрежение в чужбина прави предизвикателствата пред централните банки от страна на предлагането по-трудни, а не по-лесни за решаване."

Липса на алтернативи

Други виждат нещата по различен начин. Според Westpac Banking Corp. инвеститорите могат да пренебрегнат тревогите на стоковите пазари и да се насочат към съкровищните облигации, когато няма много алтернативи на най-големия пазар на облигации в света за сигурност.

"Скоковете в цената на петрола често се считат за преходни", каза Имре Шпайзер, стратег в Westpac в Окланд. "Държавните ценни книжа все още са единственият достатъчно голям пазар на облигации, който може да поеме мащабни потоци към активи убежища".

Доходността по американските облигации нараства заедно с цената на петрола

За тези, които търсят алтернативи, някои стратези посочват златото като основен кандидат, докато други очакват, че доларът ще запази статута си на убежище. В понеделник благородният метал се повиши почти до рекордния си връх, а Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че той преживява "непоклатим бичи пазар".

Commonwealth Bank of Australia Ltd. също вижда потенциално нарастващо търсене на американската валута, която често се разглежда като убежище, предвид нейния статут на световна резервна валута. "Доларът ще бъде облагодетелстван, ако напрежението продължи да ескалира, дори повече от йената", каза Карол Конг, стратег в банката в Сидни.

Почти всички традиционни активи в убежището имат своите недостатъци в момента. Златото е близо до най-високата си стойност за всички времена, а йената отдавна е в немилост поради относително миролюбивата парична политика на Японската централна банка. Междувременно инвеститорите в облигации вероятно ще продължат да претеглят въздействието на по-високите цени на суровините върху държавния дълг на САЩ.

Дайсуке Уно от Sumitomo Mitsui Banking Corp. разглежда събитията в Близкия изток като такива на "продължаващо отмъщение", което може да подхрани търсенето на държавни ценни книжа.

"От друга страна, това е и история за покачване на петрола и инфлацията, което ще бъде катализатор за продажба на облигации", каза Уно, главен стратег в банката в Токио. "Макар че и двата фактора се компенсират взаимно, елементът на повишаване на доходността е по-силен, ако се вземе предвид политиката на Фед."