Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ескалация в Близкия изток може да забави, но няма да спре свалянето на лихвите

Антон Панайотов, основател и изп. директор на Alaric Securities, "Бизнес старт", 16.04.2024 г.

11:26 | 16 април 2024
Обновен: 12:46 | 16 април 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарите са най-добрият индикатор какво може да се очаква като развитие в конфликта между Израел и Иран и те не видяха причина за последваща ескалация. Ситуацията ще остане в сферата на дългогодишния регионален конфликт, може би малко по-явен, но Иран показа, че е последната държава, която има интерес от ескалация. Повишеният риск даде допълнителен тласък на облигациите, които ще останат атрактивни и ще предлагат добра доходност поне до намаленията на лихвите на централните банки. Това коментира Антон Панайотов, основател и изп. директор на Alaric Securities, в предавaнето "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Израел вероятно ще отговори по някакъв начин, но ситуацията в Иран след десетилетия санкции не показва желание за по-горещ конфликт, а и няма голямо сициално напрежение на фона на бавно покачващ се БВП на глава от населението, каза Панайотов. За Иран е изключителни важно да няма нови санкции - за каквото намекнаха САЩ по отношение на иранския петрол към Китай - и това е основна причина да не се очаква ескалация. добави той.

В коментар за повишената доходност по 10-годишните ДЦК на САЩ, която достигна 4,6%, Панайотов каза, че това е нормална реакция на пазарите при леко повишената циклична инфлация.

"Инфлация може да има когато се печатат пари, а пари много отдавна не се печатат", каза Панайотов и се позова на скорошен доклад на Alaric Securities, показващ че Федералният резерв и Европейската централна банка са премахнали близо 13% от парите в оборот през последните две години. "Да очакваш инфлация, когато централните банки премахват ликвидност, е като да очакваш Годо. Няма да се получи - ще има откъслечни покачвания тук и там."

Ще има пренасочване на капитал от акции към облигации, като може да се очаква някаква корекция или успокояване при акциите след голямото рали, каза Панайотов.

Разширяване на конфликта в Близкия изток и поскъпване на петрола ще се отрази на инфлацията, но няма да спре намаленията на лихвите от централните банки, смята Панайотов.

"Единственото, което може да се постигне е централните банки да отложат решението си с някакво време, но не и да го променят, защото те също гледат своя баланс, и знаят, че инфлация има, когато се печатат пари, а те правят точно обратното. Знаят, че е въпрос на време тази инфлация от петрола да бъде овладяна. Ако има някакво решение, то може да бъде за отлагане, но не и да се промени в никакъв случай политиката за предстоящо намаляване."

Златото или облигациите на САЩ са най-добрият актив-убежище при голям военен конфликт, може ли да се очаква такъв, защо Китай продава американски облигации може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.