Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Майстер: Убежище при геополитическа несигурност не е златото, а американските ДЦК

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в "Бизнес старт", 15.04.2024

11:55 | 15 април 2024
Обновен: 14:37 | 15 април 2024
Автор: Галина Маринова

Пазарите в Европа и в САЩ много повече се ръководят от очакванията за лихвите и от икономическото състояние на отделни пазари, отколкото от геополитическата обстановка. Един силен шок от покачване на цените на петрола наистина може да доведе до нестабилност в икономиката, но тя би била за кратко. Реакцията на пазарите е много по-слаба, отколкото през уикенда някои колеги и анализатори очакваха. Това каза Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Реакцията на пазарите е много по-слаба, отколкото през уикенда някои колеги и анализатори очакваха. Най-вероятно това се дължи на ефекта от  очакванията за много по-тежка атака".

Фючърсите на американските акции са малко нагоре, петролът се върна на цената си от петък, след като леко се покачи при много слаба търговия, каза още Майстер. За сега пазарите в Европа и в САЩ много повече се ръководят от очакванията за лихвите, от икономическито състояние на отделни пазари, отколкото от геополитическата обстановка. 

Очаквания за поскъпване на петрола не се сбъднаха - нека да си спомним, че тази обстановка не е от вчера, коментира събеседникът. "Цената вече се покачи от около 60 до 90 долара за барел, като се реагира основно на риска от ескалация на конфликта".

За атаката и говоренето след нея гостът сподели, че предвид изказванията, че Иран смята с това да приключи случая, а САЩ настоява Израел да не отговаря, "това по-скоро деескалира ситуацията". "Очакванията бяха за много по-голяма ескалация. Тези очаквания остават, но не са толкова силни". 

"Златото много повече се влияе от очаквания за инфлация. Убежищата за политическа несигурност остават американските ДЦК".

Централните банки са свикнали да реагират на шокови цени, подчерта Майстер. Той добави, че един силен шок от покачване на цените на петрола наистина може да доведе до нестабилност в икономиката, но тя би била за кратко.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.