Петролът поевтинява въпреки нападението над Израел

Представители на САЩ, които говориха при условие за анонимност, заявиха, че макар нападението да е трябвало да бъде смъртоносно и разрушително, Вашингтон настоява Израел да не предприема ответни действия

09:35 | 15 април 2024
Обновен: 09:35 | 15 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази година петролът е една от най-силно представящите се суровини, тъй като ОПЕК+ държи под контрол обема на предлагането, за да намали резервите и да подкрепи цените. Последното нападение ескалира напрежението в региона, в който се добива около една трета от световния суров петрол, и представлява последният обрат в конфликта, който последва нападението на подкрепяната от Техеран „Хамас“ срещу Израел през октомври миналата година. Все пак иранската мисия към ООН заяви, че въпросът "може да се счита за приключен", което засега намалява риска от по-широк конфликт.

"Ситуацията е променлива и ако Израел даде знак, че няма да предприеме ответни действия, напрежението на пазара ще намалее", каза Арне Ломан Расмусен, ръководител на изследователската дейност в A/S Global Risk Management.

Представители на САЩ, които говориха при условие за анонимност, заявиха, че макар нападението да е трябвало да бъде смъртоносно и разрушително, Вашингтон настоява Израел да не предприема ответни действия. Опасенията обаче са, че тази логика може да не надделее, според лице, запознато с дискусиите.

Реакцията на петрола беше приглушена. Цената му остава непроменена заради спекулациите, че конфликтът ще остане ограничен  

Рисковете, свързани с корабоплаването, също бяха във фокуса на вниманието, след като малко преди ударите срещу Израел Иран превзе един кораб- MSC Aries - близо до ключовия Ормузки проток. Според данни, събрани от Bloomberg, действителният собственик на кораба е част от свързаната с Израел Zodiac Group. Този ход поражда загриженост за безопасността на плавателните съдове в региона, като се прибавят и предишните логистични смущения.

"Най-страшният сценарий е затварянето на Ормузкия проток", казва Расмусен от Global Risk Management. "Не мисля, че Иран ще затвори проток, но рисковете нарастват."

Въпреки че движението на цените беше сдържано, търговията беше оживена, като до около 14:00 ч. в Сингапур повече от 110 000 лота Брент смениха собственика си. Това е далеч над обема, който обикновено се търгува по това време. Бяха изтъргувани и почти 6 000 лота кол опции за Брент на цена 95 долара. Бичите кол опции остават с премия спрямо противоположните пут опции.

През последните месеци петролните пазари се свиха, което повиши разходите за енергия и създаде главоболие за централните банкери, които се опитват да наложат усилията си за потискане на инфлацията. Преди стачката на Техеран през уикенда анализаторите разглеждаха възможността петролът отново да достигне 100 долара за барел.

Миналата седмица ОПЕК - картелът на производителите, в който членува и Иран - заяви, че през следващите месеци петролът ще трябва да бъде наблюдаван внимателно, за да се осигури "стабилен и устойчив пазарен баланс", според месечен доклад. Има признаци, че търсенето се увеличава. Рафинериите в САЩ се подготвят да увеличат производството на горива за сезона на на активно шофиране, а последните макроикономически данни от Китай подсказват, че икономиката може би се обръща в правилната посока.