Блокираните заради санкции 18 млн. барела руски петрол са почти разпродадени

Това, което се промени, е, че сортът Sokol вече се доставя от търговци, а не от руския производител, а товарите се предлагат с атрактивни отстъпки

11:03 | 14 април 2024
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Натрупването на количества руски суров петрол Sokol, което се случи, след като индийските рафинерии спряха да приемат товарите през декември, е намаляло до само два милиона барела, спад от пика от над 18 милиона в средата на февруари. Скоро може да се изчисти напълно.

Около половината от петрола, натрупан в танкери, закотвени край Сингапур и Йосу в Южна Корея, е бил разтоварен в пристанища в Китай, откакто Русия успя да подреди алтернативни купувачи в средата на февруари, показват данните от проследяването на кораби, наблюдавани от Bloomberg.

Някои товари в крайна сметка се върнаха обратно в Индия, като в няколко случая бяха прехвърлени на различни танкери, за да се извърши доставката. Почти шест милиона барела, около една трета от общото количество, са стигнали до рафинериите в страната.

Това, което се промени, е, че Sokol вече се доставя от търговци, а не от руския производител, а товарите се предлагат с атрактивни отстъпки, според ръководители на рафинериi, пожелали анонимност, тъй като информацията е лична. Руската петролна индустрия е подложена на редица международни санкции след нахлуването на Москва в Украйна преди повече от две години.

Сега има само два танкера, които държат останалите барели и те може да не са на борда още дълго. Трети е акостирала край Пакистан и вече разтоварва товара си, показват данните.

Около 730 000 барела се държат на Nireta, който в момента е закотвен край пристанището Висахапатнам на източния бряг на Индия, където Hindustan Petroleum Corp. Ltd има рафинерия. Корабът е там от началото на месеца. Останалите 1,4 милиона барела са на La Balena, който си проправя път към Сингапур от водите между Южна Корея и Япония, където беше от началото на януари.

Танкерът Aframax Clyde Noble започна да разтоварва своя товар от около 730 000 барела в рафинерията Byco Petroleum Pakistan Ltd. западно от Карачи. Това е вторият товар от изостаналия суров петрол Sokol, който ще бъде разтоварен там.

Пакистан също е получил около 600 00 барела руски суров петрол Urals от Черно море тази година. Трите доставки правят азиатската държава четвъртият най-голям купувач на руски суров петрол досега през 2024 г., показват данните от проследяването. Но е много зад Китай, Индия и Турция, като покупките му представляват по-малко от 1% от износа на руски суров петрол по море от януари.