Руският петрол отново се търгува далеч над тавана на цените на Г-7 навсякъде

Докато корабите със сорт Urals стигнат до Индия, съдържанието вече се търгува на 88 долара за барел - само с 3,80 долара под глобалния еталон за физически товари Dated Brent

14:24 | 10 април 2024
Обновен: 15:07 | 10 април 2024
Автор: Аларик Найтингейл и Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският петрол се търгува далеч над ценовата граница на Г-7, която би трябвало да лишава Москва от приходи за войната ѝ в Украйна, което предполага значително неспазване на санкциите.

Водещият сорт Urals на страната достига около 75 долара за барел в момента, в който напусне пристанищата в Балтийско и Черно море, според данни на Argus Media, чиито оценки на цените се следват от някои страни от Г-7, участващи в прилагането на санкциите. Според високопоставен служител на Министерството на финансите американските власти следят увеличението на цените, което отдават на по-широката геополитическа динамика.

Таванът изисква всяка западна компания, участваща в транспортирането на руски петрол, да получи така наречената атестация, документ, удостоверяващ, че товарът струва 60 долара за барел или по-малко. Ако това не стане, те нямат право да предоставят услугите си. Фактът, че цените на Argus са толкова много над това ниво, създава дисонанс.

Докато Urals беше над $60 почти през цялата година, скокът този месец до доста над $70 ще намали доверието в тези атестации за търговци, които искат да продължат да използват западни услуги.

През март 23% от доставките на суров петрол на Русия са имали застраховка срещу разливи и сблъсъци, предоставена от членовете на Международната група на P&I клубовете, показват данни, събрани от Bloomberg. Това означава, че търговците са гарантирали, че товарите струват доста под цената на Urals, която Argus оценява. По-малка част се премести на гръцки танкери, всички от които имаха покритие от групата, също изискващи атестация.

Американският служител каза, че таванът все още има предвидения си ефект, намалявайки сумата пари, които Кремъл получава от продажбите на петрол, като принуждава суровината да се продава под тавана или чрез западни услуги, или чрез флота в сянка на Русия. САЩ планират да продължат прилагането на тавана чрез санкциониране на кораби, работещи в сенчестия флот, но няма да го направят в отговор на някакви специфични пазарни движения, каза служител, пожелал анонимност, за да обсъди вътрешни обсъждания.

Европейската комисия не отговори веднага на искането за коментар.

Цени при доставка

Докато товарите Urals стигнат до Индия, съдържанието вече се търгува на 88 долара за барел - само с 3,80 долара под глобалния еталон за физически товари, Dated Brent, показват данните на Argus. Когато националният суров петрол ESPO напусне пристанището Козмино в източна Русия, той е 84 долара за барел. ESPO не е бил близо до тавана на цената от около година.

Въпреки това все още има големи разходи за превоз, които се дължат пряко на санкциите, според Argus, което предполага поне някакво въздействие върху Москва. Освен това доставката до Азия е значително по-скъпа, отколкото би била до Европа – основният пазар на Русия преди началото на войната. Всичко това води до намаляване на експортните цени.

Когато става въпрос за преместване на товари Urals от Балтийско море до Индия или Китай, агенцията за отчитане на цените изчислява, че санкциите добавят съответно 7,12 долара за барел и 8,79 долара за барел към цената на доставката. И двете цифри, макар и високи, са под нивото, на което бяха преди месец.

От октомври Министерството на финансите на САЩ показва, че е готово да накаже компаниите за нарушения на тавана на цените, които се случиха в миналото.

Въпреки това, като се има предвид желанието на Вашингтон да избягва всякакви действия, които нарушават потока на суров петрол и рискуват по-високи цени, покачването на водещите фючърси за Brent до около 90 долара за барел може да смекчи всеки импулс за това в момента.