Насочва ли се петролът към $100 това лято заради растящия глобален недостиг

Мексико намалява доставките на фона на геополитическо напрежение

08:09 | 8 април 2024
Автор: Лусия Касаи, Шарън Чо, Девика Кришна Кумар, Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато петролът скочи над 90 долара за барел само преди дни, военното напрежение между Израел и Иран беше непосредствената причина. Но основите на ралито бяха по-дълбоки - до глобални шокове в предлагането, които засилват страховете от възобновяване на инфлацията, предизвикана от суровините.

Неотдавнашен ход на Мексико да намали износа си на суров петрол усложнява глобалното свиване, карайки рафинериите в САЩ - най-големият производител на петрол в света - да консумират повече местни барели. Американските санкции блокираха руските товари в морето, като доставките от Венецуела са потенциална следваща цел. Атаките на бунтовниците хути срещу танкери в Червено море забавиха доставките на суров петрол. И въпреки сътресенията, ОПЕК и нейните съюзници се придържат към съкращенията на производството.

Всичко това води до голямо прекъсване на доставките, което изненада търговците. Кризата стимулира ралито на петрола преди летния сезон в САЩ, заплашвайки да тласне суровия петрол Brent, глобалният еталон, до 100 долара за първи път от почти две години. Това засилва опасенията за инфлацията, които замъгляват шансовете за преизбиране на президента на САЩ Джо Байдън и усложняват разискванията на централните банки за намаляване на лихвените проценти.

За петрола „по-големият двигател в момента е от страната на предлагането“, каза Амрита Сен, основател и директор на изследванията в Energy Aspects Ltd., в интервю за Bloomberg. „Видяхте доста джобове на слабо предлагане и търсенето като цяло в световен мащаб е стабилно.“

Доставките на петрол от Мексико, основен доставчик в Северна и Южна Америка, паднаха с 35% миналия месец до най-ниското си ниво от 2019 г., тъй като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се опитва да изпълни обещанията да откаже страната от скъпия внос на гориво. Износът на страната на така наречения кисел суров петрол - тежкият, плътен вид, който много рафинерии са проектирани да преработват - сега ще се свие още повече, тъй като контролираната от държавата петролна компания Pemex анулира някои договори за доставка на чуждестранни рафинерии, съобщи Bloomberg News миналата седмица.

Това решение разбуни петролните пазари по света. Mars Blend, кисел суров петрол със средна плътност от крайбрежието на Мексиканския залив на САЩ, през последните дни се повиши до многогодишна премия спрямо по-лекия West Texas Intermediate, националният еталон. Mars обикновено се търгува с отстъпка спрямо WTI. Суровият петрол Brent достигна 90 долара за барел в четвъртък, най-високото ниво от октомври, и продължи да се покачва в петък. JPMorgan Chase & Co. каза, че може да достигне 100 долара до август или септември.

Канадският петрол Cold Lake, оценен на крайбрежието на Мексиканския залив, се търгува с най-малката отстъпка спрямо WTI от почти година. Ключовите показатели за близкоизточния суров петрол със средна киселинност, като договорите за сортовете Oman и Dubai, също се повишават.

Преди хода на Мексико имаше поредица от големи и малки прекъсвания на доставките. През януари студеното време намали производството и запасите на суров петрол в САЩ във време, когато те обикновено растат, поддържайки запасите под средните за сезона до края на март.

Мексико, САЩ, Катар и Ирак намалиха комбинираните си петролни потоци с повече от 1 милион барела на ден през март, показват данните от проследяването на танкери, събрани от Bloomberg. Багдад се ангажира да ограничи добива, за да компенсира неспазването на предишни обещания към Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+.

В допълнение към затягането членът на ОПЕК Обединените арабски емирства ограничи доставките на Upper Zakum, средно кисел петрол, с 41% през март в сравнение със средната стойност за миналата година, според данни от фирмата за морско разузнаване Kpler. Държавната петролна компания пренасочва повече доставки от този суров петрол към собствената си рафинерия, казаха търговци. Въпреки че съкращенията бяха очаквани и Abu Dhabi National Oil Co. предлага на купувачите друг вид суров петрол като заместител, спадът в износа на Upper Zakum допринася за по-високите регионални цени на фона на по-широкото ограничаване на ОПЕК+.

Междувременно пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на по-висок натиск от атаките на хутите в Червено море, които изпратиха милиони барели суров петрол по обиколен маршрут около Африка, забавяйки някои доставки със седмици. Прекъсванията на ключов тръбопровод в Северно море, вълненията в Либия и повредена тръба в Южен Судан също допринесоха за ралито, докато санкциите на САЩ лишиха Русия от танкери, които преди това транспортираха нейния петрол до купувачи, включително Индия.

Свиването на предлагането може да стане още по-остро през следващите седмици. Тъй като президентът Николас Мадуро не показва признаци, че ще изпълни обещанията за провеждане на свободни и честни избори, администрацията на Байдън може да наложи отново санкции този месец.

Пазарът на по-тежък, по-мръсен петрол „от известно време е в низходящ диапазон, но това затягане на нестабилните пазари и перспективите за летния сезон в САЩ предполагат, че пазарът се обръща“, каза Саманта Хартке, анализатор с аналитична фирма Sparta Commodities.

Това е рязък контраст от само преди няколко месеца, когато петролът падна до многомесечни дъна, докато производството в САЩ се покачи, а износът на руски суров петрол по море се увеличи въпреки санкциите, които оттогава бяха разширени. Администрацията за енергийна информация на САЩ, след като прогнозира глобалните запаси да останат непроменени през това тримесечие, сега прогнозира, че те ще намалеят с 900 000 барела на ден. Това е еквивалентът на продукцията от Оман.

Свиването на предлагането идва, когато търсенето нараства. Американските рафинерии се готвят да увеличат производството на гориво за лятото, когато милиони американци излизат по пътищата и потреблението на бензин е пиково. Запасите от бензин на гъсто населеното източно крайбрежие се свиват, а производствената активност в САЩ и Китай също сигнализира за увеличаване на използването на гориво. В Азия маржовете на рафинирането са с около 50% по-високи от петгодишната средна сезонна стойност, което предполага здравословно търсене.

Ралито на суровината попречи на плановете на администрацията на Байдън да попълни стратегическите петролни резерви на САЩ, които достигнаха 40-годишно дъно след безпрецедентно намаляване след нахлуването на Русия в Украйна. Това също е политически риск за Байдън, тъй като цените на храните и енергията остават упорито високи. Поскъпване на петрола заплашва да тласне нагоре бензина на дребно, който сега е близо до средно $3,60 за галон, към $4, което е ключово психологическо ниво. Това допринася за безпокойството, че суровините ще обърнат скорошното забавяне на ръста на потребителските цени в САЩ.

Цените на петрола сега повишават инфлацията в САЩ, след като помогнаха за нейното намаляване в края на миналата година. Това може да бъде очевидно отново в индекса на потребителските цени за март, който се очаква в сряда, тъй като общият CPI се ускорява на годишна база, докато басизната мярка, която изключва храната и енергията, се очаква да бъде надолу. Индексът на Bloomberg за основните суровини достигна най-високото ниво от ноември насам.

Ръстът на цените на суровия петрол може в крайна сметка да принуди ОПЕК+ да отмени някои съкращения на производството, каза Викас Дуйведи, глобален петролен и газов стратег за Macquarie Group. А петролът значително над 90 долара може да доведе до унищожаване на глобалното търсене и в крайна сметка до по-ниски цени, според JPMorgan. Но засега има малко признаци това да се случи.

„Това е пазар на стабилна фундаментална основа, без съмнение. Мисля, че петролът от 100 долара е напълно реален – просто изисква малко повече рисково ценообразуване спрямо истинския геополитически риск“, каза Боб Макнали, основател на консултантската Rapidan Energy Group и бивш съветник в Белия дом, в интервю за Bloomberg.