Най-големите петролни търговци стават все по-оптимистични с всеки изминал ден

Brent се търгува близо до петмесечен връх, тъй като силните фундаменти на търсенето и предлагането се комбинират със значителна доза геополитически риск

06:51 | 10 април 2024
Автор: Алекс Лонгли и Джак Фарчи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите търговци на суровини в света са все по-уверени в бичи пазар на петрол през втората половина на годината, след като цените преминаха 90 долара за барел за първи път от месеци.

На годишна среща в Лозана на брега на Женевското езеро в Швейцария някои от най-високопоставените фигури на стоковите пазари се изредиха, за да нарисуват оптимистична перспектива за търсенето – и цените – по-късно тази година.

Водени от съкращенията на доставките от ОПЕК+, които държат глобалните запаси под контрол, и оценките на търсенето, които се подобряват с всеки изминал ден, възгледите на водещите търговски къщи се промениха значително само за няколко седмици. В момента суровият петрол Brent се търгува близо до петмесечен връх, тъй като силните фундаменти на търсенето и предлагането се комбинират със значителна доза геополитически риск поради продължаващата война в Близкия изток.

Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol Group, най-големият независим търговец в света, заяви, че фирмата му сега очаква ръст на търсенето от 1,9 милиона барела на ден тази година - това е повече от 30% повече от текущата прогноза на Международната агенция по енергетика, която действа като индустриален стандарт.

Ако бъде постигната, тази цифра почти ще съответства на растежа от 2023 г., който беше необичайно висок, тъй като светът продължаваше да излиза от пандемията на Covid. Съперниците Trafigura Group и Gunvor Group също изразиха оптимизъм относно търсенето, цитирайки съответно силен глобален икономически растеж и солидни скорошни данни.

„Напът сме да имаме изключително затегнат глобален пазар на петрол“, каза Себастиан Барак, ръководител на стоките в хедж фонда Citadel, в понеделник на FT Commodities Global Summit. „ОПЕК определено си върна контрола.“

Само във вторник имаше няколко анекдотични признака за силна консумация.

Нова китайска мега рафинерия получи около 170 000 барела на ден квоти за внос, което показва продължаващото нарастване на търсенето на суров петрол за най-големия вносител в света. Продажбите на бензин в Испания са нараснали с почти 9% през февруари, което е знак, че дори в Европа, където много търговци са били песимисти по отношение на потреблението, има силно търсене. Администрацията за енергийна информация на САЩ също преразгледа собствената си оценка за глобалното търсене с почти 500 000 барела на ден.

От другата страна на счетоводната книга имаше внезапни удари в предлагането отвъд границите на ОПЕК+. Решението на Мексико да ограничи част от износа си затегна пазарите за определени видове суров петрол, докато търговците се борят за алтернативи.

Амрита Сен, съосновател и директор на изследванията в консултантската компания Energy Aspects, каза на конференцията, че ходът на Мексико е „малко шок за пазара“.

Фокусът сега ще се върне обратно към ОПЕК+, която ще реши през юни дали да върне барелите, докато цените се покачват. Харди от Vitol каза, че очаква, че ако суровият петрол надхвърли 100 долара за барел, пазарът ще започне да вижда унищожаване на търсенето, както и отговор на предлагането от страна на групата производители.

„80 до 100 долара се чувстват разумен диапазон“, каза той.

В краткосрочен план тонът в световните бюра за търговия с петрол се промени значително по-възходящо. Петък беше един от най-активните дни на търговия с кол опции, които печелят от рекордно по-високи цени. Ключови ъгли на фючърсната крива предполагат, че пазарите в момента са с недостатъчно предлагане.

Предвид сезонното повишение на търсенето през лятото, много търговци очакват, че може да има по-нататъшно покачване на цените на петрола през следващите месеци.

„Всичко се променя бързо“, каза Торбьорн Торнквист, съосновател и председател на търговеца на суровини Gunvor Group. „ОПЕК върши чудесна работа и задържа достатъчно петрол, за да поддържа този пазар затегнат. Но това е свободен капацитет и може да бъде пуснат по всяко време.“