Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рияд не иска презапасяване и ОПЕК ще удължи съкращаването на добива след юни

Николай Шуманов, финансов анализатор, "Бизнес старт", 04.04.2024 г.

10:00 | 4 април 2024
Обновен: 11:04 | 4 април 2024
Автор: Даниел Николов

Търговията на петрол ще се движи в голям диапазон между 70 и 100 долара за барел, с голяма волатилност. Освен данните за запасите, основното, което следят пазарните участници, е геополитическата обстановка. След решението на ОПЕК+ от сряда да удължи намаляването на добива до юни се очаква запасите да се задържат в нормални граници. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Саудитска Арабия се притеснява не толкова от цената, колкото от презапасяване. Цената е една от причините за продължаване на затягането на производството, но другата е да не се натрупат големи запаси."

Картелът ще удължи съкращаването на добива и на срещата си през юни, коментира Щуманов

Индия и Китай са основните вносители на руски петрол, като Индия възобнови вноса след кратко прекъсване заради опасността от вторични санкции. Украинските удари по руски рафинерии може да доведе до проблеми с доставките и повишаване на цените, каза Шуманов, като ескалация в Близкия изток може да има допълнителен възходящ импулс.

"Все повече ще виждаме Индия да взима сама политически решения и да се опълчва на западните страни и Китай."

Ще започне ли Ирак да спазва квотите на ОПЕК+, как енергийният преход ще се отрази на търговията с петрол може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.