Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Светло бъдеще за петрола: по-ниски лихви, икономически ръст, повече потребление

Йонко Чуклев, финансов анализатор, в "Бизнес старт", 03.04.2024

10:04 | 3 април 2024
Обновен: 15:46 | 3 април 2024
Автор: Галина Маринова

Петролът поскъпна до близо петмесечен връх, като този ръст в цената през последните дни не се дължи само на геополитически фактори. Имаме и икономически сантимент, който е положителен. Една част от играчите очакват понижени лихви. Икономиката се движи на по-високи обороти, а геополитическите фактори са част от процеса. Това каза Йонко Чуклев, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Основа е икономическия фундамент, което се вижда дори и докладите на ОПЕК, добави гостът. "На ход са вече централните банки, за да видим дали ще се оправдаят очакванията на част от участниците или не". 

Новият доклад на ОПЕК за начина, по който ще нараства световният добив и потребление на горива в света гостът коментира като каза, че той подчертава стари тенденции, които не са се изменили много. Бъдещето е на зелената енергия, но "много често ние сме склонни към крайности". По думите на анализатора докладът поставя една по-широка рамка и контекст, в който се разглеждат фактори като ръст на световното население и темпове на развиващите се икономики като Китай и Индия. 

"Да се говори, че икономическият растеж на тези държави ще се осъществява без твърди горива, е доста наивно и някои констатации будят дебат, като например дали през 2045 година петролът ще бъде с най-голям дал в микса от използвани горива с около 30%. Неслучайно от ОПЕК са описали, че много зависи какъв ще е сценария. Единият е с по-напреднало технологично развитие, а другия е с по-рамковия сценарий".

Една част от технологиите, които са свързани с "позеленяването" на енергийния микс на бъдещето е свързан с технологии, които още не съществуват или не могат да правят това, което правят, в достатъчно широк мащаб, подчерта Чуклев. "Тук големият дебат е дали можем да говорим, за през 2030 растежът може да бъде базиран на зелени технологии. ОПЕК дават един сравнително справедлив сценарий".

Има ли отстъпление от целите на ЕС, предвид негативните ефекти от войната в Украйна, които са намерили място в този нов доклад? Има ли минни технологични проекти, които се развива в момента и които отговарят в толкова висока степен на екологични стандарти и електрификация, че вече "не можем да говорим че подобни проекти са отстъпление от целите"? Защо е важно да се изчакат европейските избори?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.