Петролните гиганти се радваха на рали тази година, сега всички чакат срещата на ОПЕК

След като завършиха 2023 г. на червено, докато по-широкият пазар се покачваше, енергийните акции започнаха 2024 г. с рязко рали, което изпревари технологичните индекси

19:30 | 2 април 2024
Автор: Джофри Морган,Наталия Кианжевич
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Големите технологични компании може и да са двигател на фондовия пазар, но след успешното първо тримесечие големите петролни компании също биха искали да си кажат думата.

След като завършиха 2023 г. на червено, докато по-широкият пазар се покачваше, енергийните акции започнаха 2024 г. с рязко рали, което изпревари технологичните индекси тази година. По-конкретно, внимателно наблюдаваният борсово търгуван фонд Energy Select Sector, или XLE, е нараснал с повече от 13% от началото на януари, докато индексът Nasdaq 100 е спечелил само 8,7%. Поскъпването на петрола помага, тъй като в средата на март петролът West Texas Intermediate проби над 80 долара за барел за първи път от ноември насам и се задържа там.

"Повечето инвеститори, които навлизат в 2024 г., не очакваха нищо от енергетиката", каза анализаторът на Roth Лео Мариани. Но акциите "се завърнаха през един страхотен март".


Петролният сектор побеждава технологичния/Енергийните ETF-и се представят по-добре от NASDAQ през първото тримесечие

Енергийният сектор оглави 11-те пазарни сектора на S&P 500 през миналия месец, като нарасна с повече от 10% в сравнение със следващата най-близка група - комуналните услуги - с 6,3% и 3,1% ръст на по-широкия индекс. След това представяне инвеститорите в енергетиката очакват срещата на ОПЕК за наблюдение на петролния пазар на 3 април, за да получат информация за посоката на движение на суровия петрол, която може да подсили ралито или да доведе до неговото спиране.

"В момента настроенията на инвеститорите могат да се променят в двете посоки", заяви главният изпълнителен директор на Pickering Energy Partners Дан Пикеринг. Той оприличи първото тримесечие на енергийния сектор на началото на телевизионно предаване, което си заслужава да изгледате наведнъж. "Редица хора в продължение на епизод и половина се опитват да решат дали да изгледат всичко за една нощ - и второто тримесечие може да е моментът, в който си казвате: "Добре, ще гледам цяла нощ".

Какво казва ОПЕК

Част от това ще зависи от изявленията на членовете на ОПЕК+ през тази седмица, особено ако те сигнализират за плановете си да запазят предварително обявените доброволни съкращения през първата половина на годината.

"Мисля, че на този етап пазарът очаква ОПЕК да запази ограниченията", каза по телефона Бен Кук, портфолио мениджър на Hennessey Funds. Той оприличи срещата на ОПЕК на решение на Федералния резерв, при което резултатът може да се очаква, но посланието е също толкова важно.

Решението на Русия за намаляване на производството може да доведе до достигане на 100 долара за барел суров петрол сорт Brent през тази година, пишат анализаторите на JPMorgan, ръководени от Наташа Кънева. В момента той се търгува на нива от 80 долара и може да достигне 90 долара до май, пишат те.

На фона на тази бича нагласа някои инвеститори изкупуват акции на средни по големина производители на петрол, които са по-устойчиви на покачващата се цена на суровината. Diamondback Energy Inc. например е нараснала с 28% тази година и е поскъпвала всеки ден с изключение на два през март, като е отбелязала 15-дневна печеливша серия - най-дългата за всички акции от S&P 500 тази година.

"Най-бързото повишаване на оценките на печалбите няма да бъде при най-големите производители, тъй като те имат по-ниски разходи", казва Коул Смид, президент на Smead Capital Management. "Това ще бъде при по-малките производители." Някои от акциите, които той купува, са Apa Corp. и Ovintiv Inc., както и канадски производители като MEG Energy Corp. и Strathcona Resources Ltd.

Акциите на рафинериите са горещи дори по-дълго от тези на петролните компании. VanEck Oil Refiners ETF е нараснал с над 15% през последните пет месеца, надминавайки интегрирани компании като Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp., както и ръста на суровия петрол.

Уточняване на залозите

Пазарът на рафинирани продукти е свит, а капацитетът му става все по-скъп, тъй като украинските военни удари блокират руски съоръжения. Ето защо някои инвеститори смятат, че рафиниращият бизнес е начин да се възползват от енергийното рали оттук нататък.

"Имаме свободен капацитет при суровия петрол, но капацитетът за рафиниране е този, който наистина е ограничен от Червено море и от това, което се случва с Русия", каза Ребека Бабин, старши търговец на енергийни продукти в CIBC Private Wealth Group. "Така че неизвестното е в продуктите."


Рафинериите постигат по-добри резултати от бордовия енергиен индекс/Свитият пазар на петролни продукти води до ръст на акциите на рафинериите

Със сигурност Уолстрийт очаква, че енергийните акции ще отчетат спад на печалбата през тази година, включително понижение от почти 27% през първото тримесечие поради по-ниските цени на петрола на годишна база. Това е далеч най-лошото очаквано представяне от всички сектори на S&P 500, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Някои анализатори обаче започват да променят тези очаквания. Например стратегът по капиталовите пазари в Morgan Stanley US Майк Уилсън повиши рейтинга на енергийния сектор до "overweight" поради комбинацията от повишаващи се цени на петрола, "коригиране на приходите, силен обхват и убедителни оценки". Оценките на енергетиката продължават да се търгуват с историческа отстъпка спрямо S&P 500, а с по-високата доходност на свободните парични потоци има "път към по-нататъшно подобряване на резултатите", пише той в бележка до клиенти на 25 март.

Всъщност енергетиката е и най-евтиният сектор на пазара, което спомага за привличането на нови инвеститори, въпреки че ралито засега остава малко по-слабо.

"В този сектор се наблюдава тихо рали, което изненадва някои хора", каза анализаторът на BMO Capital Markets Джереми МакКреа, добавяйки, че инвеститорите, които са залагали на електрическо бъдеще, започват да мислят, че "може би ще използваме петрол и газ малко по-дълго от очакваното".