Петролът продължава солидния тримесечен ръст с фокус върху китайското търсене

Неочаквано устойчивото търсене на петрол в Европа също подпомогна цените

09:00 | 1 април 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпна след солидния ръст през първото тримесечие, тъй като признаците за зараждащо се възстановяване в Китай подкрепиха прогнозите за търсенето.

Brent за юни поскъпна над 87 долара за барел, след като през първите три месеца на годината цените на предния месец се повишиха с 14%, а West Texas Intermediate се доближи до 83 долара. Индустриалната активност в Китай се повиши през март, за да прекъсне петмесечния си спад, подхранвайки надеждите, че потреблението в най-големия вносител на суров петрол може би се подобрява.

Oil
Петролът поскъпва, след като отбеляза напредък през първото тримесечие на 2024 г. Стачките на Украйна срещу Русия, съкращенията на ОПЕК+ подкрепиха цените

Суровият петрол поскъпна през тази година, тъй като ОПЕК+ намали доставките, за да повиши цените и да компенсира въздействието на увеличените потоци извън картела. Очаква се групата да потвърди настоящата си политика за добив на срещата за онлайн преглед, насрочена за сряда. Петролът беше подкрепен и от украинските атаки срещу руската енергийна инфраструктура и повишеното напрежение в Близкия изток.

Неочаквано устойчивото търсене на петрол в Европа също подпомогна цените, заяви Goldman Sachs Group Inc. в бележка, добавяйки, че омекотяването на ръста на предлагането в САЩ и възможното удължаване на съкращенията на ОПЕК+ до 2024 г. също са благоприятни фактори. Миналия месец банката заяви, че суровините ще поскъпнат през тази година, тъй като централните банки намаляват лихвените проценти, подпомагайки промишленото и потребителското търсене.

Обемът на търговията в началната сесия на седмицата вероятно ще бъде малък, тъй като много икономики, включително Обединеното кралство, отсъстват за Великден.