Руският петрол сорт "Сокол" отново тръгва към Индия въпреки санкциите на САЩ

Все още обаче не е ясно дали проблемите, свързани с търговията, са решени и дали и четирите танкера ще разтоварят пратките си в индийски пристанища този месец

16:41 | 2 април 2024
Автор: Джулиан Лий,Шарън Чо
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Три танкера, превозващи руски товари на сорт "Сокол", са закотвени в близост до индийски пристанища, което показва, че търговията с този сорт суров петрол се завръща въпреки усложненията, причинени от по-строгите санкции на САЩ.

Индийските рафинерии се превърнаха в основни купувачи на поевтинял руски петрол след инвазията в Украйна, но срещнаха трудности при получаването на далекоизточния сорт на фона на по-строгото прилагане на санкциите от края на миналата година.

Някои от тези предизвикателства показват първите признаци на облекчаване. Супертанкерът "Нирета" е закотвен близо до Висакхапатнам на източния бряг на Индия, а други два танкера - "Восточний проспект" и "Еректър" - са близо до Джамнагар на запад, като и двата сигнализират, че дестинацията им е Сика, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.

Clyde Noble, друг кораб, натоварен със "Сокол", в момента също е на път за Сика, сочат данните на Bloomberg за проследяване на корабите.

За разлика от това, през месеца до средата на януари 10 доставки на суров петрол "Сокол", които е трябвало да пристигнат в Индия, не са успели да се разтоварят, като поне пет кораба са се върнали обратно през Малакския проток, според данните от проследяването на корабите. Допълнителни товари увеличиха изоставането, което достигна 18 милиона барела.

Всички товари на "Сокол", натоварени през март, и по-голямата част от тези, изпратени през февруари, са доставени в Китай, но някои от тези по-ранни пратки сега се връщат обратно в Индия.

Това, което се е променило, е, че "Сокол" сега се доставя от търговци, а не от производителя, и товарите се предлагат с атрактивни отстъпки, което води до възобновяване на някои потоци към Индия, заявиха ръководители на рафинерии, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията е поверителна.

Все още обаче не е ясно дали проблемите, свързани с търговията, са решени и дали и четирите танкера ще разтоварят пратките си в индийски пристанища този месец.

Според международната морска база данни Equasis регистрираният собственик и мениджър на кораба Vostochny Prospect е "Совкомфлот". Миналия месец всички индийски преработватели заявиха, че ще откажат да приемат руски суров петрол, превозван на кораби на Sovcomflot.