Горещите пазари на суровини изнервят централните банки и нагнетяват страх от инфлация

По-високите цени на суровините се отразяват на инфлацията и заплашват да я задържат по-висока за по-дълго време

07:34 | 15 април 2024
Обновен: 07:38 | 15 април 2024
Автор: Девика Кришна Кумар, Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новият бум на стоковите пазари усложнява усилията на централните банкери за борба с инфлацията и може да допринесе за проваляне на перспективите за значително намаляване на лихвените проценти в скоро време.

Още преди нападението на Иран срещу Израел през уикенда да разпали страховете от по-широка регионална война и нарушаване на доставките на петрол, суровият петрол вече бе поскъпнал значително през тази година. Това повишение, заедно с подновеното оживление на пазарите на благородни метали и други суровини, доведе до почти седеммесечен връх на Bloomberg Commodity Spot Index. 

Поскъпването на петрола оскъпява бензина в САЩ, където цените на бензиностанциите са актуален политически въпрос, особено в годината на изборите. Медта, която е от съществено значение за електроинсталациите, водопроводните инсталации и промишлените машини, е на най-високите си нива, наблюдавани за последен път в средата на 2022 г. Цените на кафето също скочиха през тази година, а скокът на какаото до исторически максимум доведе до смут в шоколадовата индустрия.

Миналата седмица основният индекс на потребителските цени в САЩ се повиши повече от очакваното, което отложи очакванията за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ. Два от най-големите фактори бяха цените на бензина и електроенергията.

"Последното рали прави много по-трудно за централните банки да облекчат лихвените проценти", каза Тревър Уудс, главен инвестиционен директор на Northern Trace Capital LLC, който има дълги позиции в няколко суровини.

Инвеститорите се връщат към борсово търгуваните фондове, които следят индексите на суровините, като 20-те най-големи широкообхватни борсово търгувани фондове за суровини са привлекли около 1 млрд. долара от началото на март, според данни, събрани от Bloomberg. В същото време инвеститорите, които се отказаха от суровините по време на разпродажбата в края на 2023 г., сега се стремят да се върнат в тях.

"По-високата от очакваното инфлация е голяма част от притока на суровини, което създава търсене на хеджиране на портфейли", каза Райън Фицмаурис, старши стратег по суровините в Marex. "Една ротация обратно към суровините не би ме изненадала, като се имат предвид последните пропуски в индекса на потребителските цени".

Макар че секторът на суровините включва разнообразна група от суровини, добивани, извличани или събирани на практика във всеки часови пояс, много от най-значимите компоненти на индексите се повишават силно по едно и също време. По-високите цени на суровините се отразяват на инфлацията и заплашват да я задържат по-висока за по-дълго време.

Петролът, най-големият и най-влиятелният пазар на суровини, поскъпна тази година на фона на ескалиращия конфликт в Близкия изток, съчетан с по-високо от очакваното търсене и малки доставки. Миналата седмица петролът сорт Brent се търгуваше за над 92 долара за барел за първи път от октомври насам.

Индустриалните метали, които играят важна роля в електрическите автомобили и центровете за данни, също преживяват силен момент. Но ръстът на нито една стока от началото на годината не се доближава дори до над двойното увеличение на какаото, което накара производителите на бонбони да намалят опаковките, а любителите на шоколад да се подготвят за най-лошото.

Всичко това в съвкупност води до по-високи цени за потребителите. Pacific Investment Management Co. наскоро предупреди, че Фед може да прибегне до повишаване на лихвените проценти, ако инфлацията продължи да се покачва. Понастоящем пазарите очакват лихвените проценти да бъдат около 4,9%, когато Фед ще се събере през декември - за сравнение в началото на тази година се очакваше да бъдат 3,8%. 

Обратно, златото почти ежедневно достига нови върхове, тъй като нарастващата тревога за инфлационния натиск кара инвеститорите да се насочат към сигурни активи. 

Подновеният апетит за инвестиции в суровини се проявява отчасти в общата стойност на договорите за деривати в сектора, които търговците държат. По данни на JPMorgan Chase & Co. в края на март тя достигна седеммесечен връх от 1,35 трлн. долара.

"Фед може да не бърза с облекчаването на лихвите и ако те останат по-високи за по-дълго време, вероятно ще видим други централни банки по света да облекчават лихвите преди нас", каза Джей Ди Джойс, президент на Joyce Wealth Management LLC в Хюстън.

Със сигурност не всички суровини растат. Цените на природния газ в САЩ са толкова ниски, че някои производители затварят сондажи. Извън какаото много селскостопански пазари са по-меки поради перспективите за голямо предлагане, което означава по-малък риск за цените на храните по света. 

Също така не е сигурно, че петролът може да се повиши още много оттук нататък, дори ако напрежението в Близкия изток продължи да нараства. Въпреки че Иран изстреля повече от 300 ракети и дронове по Израел, цените на суровия петрол тип Брент не се промениха съществено при подновяването на търговията в азиатските часове в понеделник.

"Всяко покачване на цените на петрола поради по-високите геополитически рискове може да бъде потиснато от производителите на петрол, които решават да хеджират ценовите си рискове и да продадат напред производството си", заявиха анализатори на Goldman Sachs Group Inc. в бележка от неделя.

Колко дълго ще продължи сегашното рали при суровините? Въпреки че анализаторите на Macquarie Group Ltd. заявиха миналия месец, че енергетиката и суровините навлизат в "първите гърчове на цикличен подем", повечето наблюдатели не наричат това начало на поредния суперцикъл. 

Ако цените на суровините станат твърде високи, това в крайна сметка може да намали потребителското търсене на готови стоки. А всеки вид икономическо забавяне, дължащо се на инфлация, може да бъде лоша новина за президента Джо Байдън, който се опитва да убеди избирателите, че е управлявал добре икономиката по време на престоя си в Белия дом.

"Суровините са значителен производствен ресурс за много индустрии и повишаването на цените ще започне да вреди на растежа, ако по-високите цени не могат да се прехвърлят върху потребителите", каза Ребека Бабин, старши трейдър на енергийни продукти в CIBC Private Wealth.