Първата иранска атака срещу Израел се провали, но Иран е получил ценна информация

Иранската атака тества ограниченията на подкрепяната от САЩ израелска противовъздушна отбрана и може да използва наученото в бъдеще

12:02 | 14 април 2024
Обновен: 12:02 | 14 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първите признаци показват, че прехвалената противовъздушна отбрана на Израел е преминала най-големия си тест досега, отблъсквайки безпрецедентен бараж от Иран.

Израел и неговите съюзници са прехванали "по-голямата част" от над 300 дрона и ракети, изстреляни от Иран, повечето преди да навлязат в израелското въздушно пространство, каза военният говорител Даниел Хагари на брифинг. Той каза, че единствените пострадали са били върху 10-годишно момиче, което е било тежко ранено, и леки щети на военна база.

Атакуващите дронове и крилатите ракети „вероятно са част от координиран многофазен отговор в опит да се преодолее и обърка израелската противовъздушна отбрана“, каза Майкъл ДиМино, бивш анализатор на ЦРУ и настоящ сътрудник в Defense Priorities. Иранските държавни медии казаха, че страната също е изстреляла балистични ракети, които може да са много по-мощни и да летят във висока дъга, преди да ударят целите си.

Бавно движещите се дронове имат за цел „да объркат радарните системи в Израел и след това да се уверят, че ракетите, които следват дроновете, ще ударят набелязаните цели“, избягвайки „голямото унижение“ от свалянето на всичките ракети, коментира преди атаката Али Ваез, директор на проекта за Иран в Международната кризисна група.

Тактиката изглежда не проработи, но Иран вероятно ще следи внимателно отговора на Израел и САЩ, за да види как неговата технология се конкурира със западните въздушни системи и тактики, според бивш служител на американското разузнаване, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса. Иран може да използва тези познания за бъдещи атаки, както и да ги сподели с проксита, за да подобри ефективността им с ирански оръжия.

През последното десетилетие и половина Израел подобри значително противовъздушната си отбрана, като добави нови системи за прехващане на балистични ракети, изстреляни от цели на 2400 километра. Този диапазон включва Иран, както и Йемен, Сирия и Ирак, където са базирани бойни групи, съюзени с Иран.

Въпреки че тези нови системи са преминали години на тестване, за да станат напълно оперативни и са отбелязали няколко успешни прехващания на бойното поле, те все още не бяха се справяли с широкомащабна атака преди офанзивата на Иран.

Каква противовъздушна отбрана има Израел?

Най-активната и добре позната противовъздушна отбрана на Израел е Iron Dome ("Железен Купол"), която е прехванала хиляди ракети, изстреляни от палестински бойци в Газа от 2011 г. насам. Iron Dome обаче е предназначена за ракети и дронове с малък обсег, от 4 километра до 70 километра, и е само една от различните модерни системи за противоракетна отбрана в Израел.

През 2017 г. Израел инсталира прехващач със среден до голям обсег, известен като David’s Sling ("Прашката на Давид"), който беше съвместно разработен от израелската Rafael Defense Industries и базираната в САЩ Raytheon Technologies. David’s Sling е проектиран да открива и унищожава балистични и крилати ракети, както и безпилотни летателни апарати, на отчетен обсег до 200 километра. Този диапазон обхваща Газа, както и Южен Ливан, където се смята, че подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула разполага със 150 000 ракети, някои от които с прецизно насочване.

Израел също притежава усъвършенстваната система за противоракетна отбрана Arrow "Стрела", съставена от Arrow 2 и Arrow 3. Разработчиците казаха, че системата Arrow може да прехваща ракети, изстреляни от разстояние до 2400 километра и може да го прави над земната атмосфера.

Израелската армия също обяви този месец, че мобилна, морска версия на Iron Dome - известна като C-Dome - работи и успешно е свалила вражески дрон, изстрелян от йеменските бунтовници хути, които са подкрепяни от Иран. Военните също така тестват друга система, наречена Iron Beam ("Железен лъч"), която използва лазери за прехващане на снаряди, изстреляни от близко разстояние, с по-малко разходи от Iron Dome. Не се очаква Iron Beam да заработи преди средата на 2025 г.

Колко ефективни са тези системи?

Iron Dome е прехванал 90% от ракетите, насочени към населени райони, според израелската армия. Въпреки това, тъй като другите системи за противовъздушна отбрана бяха представени съвсем наскоро, нямаше значителни данни за тяхната ефективност в реално време. През последните години военните казаха, че малкото случаи на реакция в реално време в битка са били успешни. Arrow 3, разработен съвместно от Israel Aerospace Industries и Boeing Co., постигна първия си успех на бойното поле през ноември 2023 г., когато свали ракета, изстреляна от хутите към Южен Израел. David's Sling свали ракетите от Газа в сраженията, които избухнаха миналия май.

Армията е признала, че нейната противовъздушна отбрана, включително Iron Dome, може да бъде победена, ако голям брой снаряди бъдат изстреляни едновременно. Малки дронове, изстреляни от Хизбула и хутите, също успяха да се промъкнат през защитата на Израел от октомври. Тогава избухна войната между Израел и подкрепяната от Иран войнствена палестинска групировка Хамас, което накара други групи, подкрепяни от Иран, да започнат собствени атаки.

Износ на израелски ПВО системи

Войната в Украйна и страховете от руска враждебност подтикнаха някои европейски държави да укрепят противовъздушната си отбрана, включително с израелски технологии. Германия се съгласи да закупи системата Arrow 3 за 4 милиарда евро в най-голямата военна експортна сделка в историята на Израел. Финландия купи системата David’s Sling в края на миналата година за 317 милиона евро, според Rafael. Украйна изрази интерес към закупуването на Iron Dome, но израелските лидери не са склонни да го доставят поради опасения, че тясно контролираната технология може да попадне в ръцете на Иран, който е съюзник на Русия.