Израел срещу Иран — как може да изглежда откритата война между тях

Силите на Израел значително превъзхождат иранските, що се отнася до технологиите. Иран обаче има огромни запаси от евтини, но ефективни оръжия

12:01 | 13 април 2024
Автор: Тони Капачо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и европейските им съюзници се опасяват, че атака от 1 април в Сирия, при която бяха убити няколко ирански офицери, може да тласне Израел и Иран до ръба на нещо, което са избягвали от десетилетия: открита война. Досега Иран, с едно изключение, използваше проксита, за да атакува Израел, докато Израел избягваше въздушни удари на иранска земя. Сега Израел се готви за отмъщение за удара в Дамаск, перспектива, провокираща страхове от регионален конфликт.

Как може да изглежда война между тях?

На този етап двата най-вероятни сценария изглеждат ракетен бараж към израелска територия, или от проксита в Ливан, от самия Иран, или нападение с безпилотен самолет. По-отдалечена възможност е Иран също да нареди проксита да разположат бойци на терен от Сирия или Ливан. Единственият прецедент за нападение на Иран над израелска територия дойде през 2018 г., когато Техеран изстреля ракети от Сирия по израелски позиции в Голанските възвишения.

Подробностите за настоящите възможности на Иран, съдържащи се в оценка на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ, публикувана с малко шум на 11 април, предполагат, че всяка иранска атака срещу Израел вероятно ще бъде комбинация от ракети и безпилотни летателни апарати.

„Ракетните сили на Техеран се увеличават все повече от иранските дронове и служат като основно конвенционално възпиращо средство на режима срещу атаки срещу неговия персонал и територия“, каза агенцията. Добавя се, че Иран разполага със „значителен инвентар“ от балистични и крилати ракети, способни да поразяват цели на 2000 километра, което поставя Израел в обхват.

Очаква се израелските изтребители да отвърнат на удара, включително тези в неговия флот от стелт F-35I Adir и изтребители F-15I. F-35 влезе в историята на авиацията, когато израелските военновъздушни сили обявиха през ноември, че техен самолет е свалил крилата ракета от югоизток, насочена към израелското въздушно пространство.

Израел блокира навигационни сигнали над Тел Авив в началото на този месец в подготовка за иранска атака, демонстрация на неговите възможности.

Друга вероятност е кибер войната. Преди повече от десетилетие злонамерен софтуер, известен като Stuxnet, компрометира операции в иранско ядрено обогатително съоръжение в операция, за която се подозират САЩ и Израел. Иран също е предприел свои собствени атаки, включително хак, който се опитва да осакати компютри и водни доставки за два израелски района, според Съвета за международни отношения.

Как се сравняват израелските и иранските военни способности?

Силите на Израел значително превъзхождат иранските, що се отнася до технологиите. Иран обаче има огромни запаси от евтини, но ефективни оръжия в своя арсенал.

От 2022 г. Иран е предоставил повече от 1000 дронове Shahed-136, както и Shahed-131 и Mohajer-6, за да подкрепи нахлуването на Русия в Украйна. През май Иран започна да помага на Русия в създаването на завод за производство на Shahed-136 в Русия, според DIA. Така че може да се предположи, че Иран има стотици, ако не и хиляди подобни дронове в инвентара си, за да атакува Израел.

Израел ще противодейства на балистични ракети със своите прехващачи Arrow и атаки с дронове, вероятно със системи за противовъздушна отбрана David’s Sling и може би със система, наречена Drone Guard, произведена от ELTA Systems.

Кои са техните съюзници? Какви роли могат да играят?

Най-важните съюзници на Иран са шиитските милиции в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, които Техеран подкрепя с пари, оръжия и обучение. Ливанската милиция "Хизбула" ще бъде позиционирана да играе най-важната роля. Тя води многократни битки с Израел и редовно изстрелва ракети по Северен Израел, откакто избухна войната през октомври между Израел и подкрепяната от Иран въоръжена палестинска групировка "Хамас". Според израелското разузнаване арсеналът на "Хизбула" съдържа повече от 70 000 ракети, включително ракети с голям обсег и прецизно насочване.

Ескалацията на неговите атаки срещу Израел може да постави на изпитание отбраната на страната в момент, когато тя също се сблъсква с Иран и "Хамас".

Единственият държавен съюзник на Иран в Близкия изток е Сирия. Правителството на президента Башар ал-Асад едва ли би било от помощ, като се има предвид, че все още се бори да получи контрол над цялата страна след избухването на гражданската война през 2011 г.

Иран поддържа добри отношения с Русия, въпреки че войната му в Украйна вероятно ще ограничи способността на Кремъл да помага, както и с Китай, който купува ирански петрол, въпреки че остава санкциониран от САЩ и съюзниците.

Израел има САЩ на своя страна. САЩ вече ускоряват доставките на боеприпаси за Израел, за да му помогнат в борбата с "Хамас". Сред американските сили в региона на Близкия изток има два разрушителя на ВМС, които са се преместили в източното Средиземноморие в началото на април, според служител на флота: USS Carney и USS Arleigh Burke, и двата способни за противовъздушна отбрана.

В началото на войната Израел-"Хамас" Пентагонът премести най-новия си самолетоносач "Джералд Р. Форд" и бойната му група в източното Средиземноморие. Оттогава групата се върна у дома. Ударната група на самолетоносачите „Дуайт Д. Айзенхауер“ е на път от операции срещу хутите. Групата разполага с изтребители F/A-18E/F Super Hornet и други модерни самолети. Освен това 2000 морски пехотинци бяха поставени в повишена готовност за потенциална мобилизация.

Как биха могли да реагират арабските държави?

Израелско-иранска война би поставила много от страните в региона в трудна позиция. Четири арабски държави сключиха мирни споразумения с Израел през 2020 г. чрез така наречените "споразумения на Абрахам". Тяхното недоверие към Иран беше част от това, което ги събра. Но е малко вероятно някоя арабска държава да застане до Израел в конфронтация срещу друга мюсюлманска страна, да не говорим за такава мощна страна като Иран.

Иран и Саудитска Арабия миналата година възстановиха дипломатическите си отношения след седемгодишно замразяване. Саудитска Арабия проучва възможността за нормализиране на връзките с Израел като част от по-широка сделка, в която се надява да получи гаранции за сигурност от САЩ и вероятно ще се опита да избегне намесването в конфликта.