Иран няма лесни възможности за отмъщението си срещу Израел

Израел блокира навигационните сигнали над Тел Авив преди седмица в подготовка за иранска атака

07:18 | 12 април 2024
Обновен: 07:53 | 12 април 2024
Автор: Голнар Мотевали и Патрик Сайкс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран може да е близо до нанасяне на ракетни удари или удари с дронове по израелски цели в отговор на смъртоносна атака срещу неговия дипломатически комплекс в Сирия миналата седмица. И все пак начинът, по който Ислямската република отмъщава, е по-сложен от причината.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей многократно е заявявал, че Израел ще бъде "наказан" за нападението, което разруши сградата на консулството и уби най-малко 13 души. Рискът е този ход да ескалира значително конфликта в Близкия изток и да постави Иран още повече на прицела.

Според хора, запознати с разузнаването, САЩ и техните съюзници вярват, че предстои голямо нападение за отмъщение или от Иран, или от различни негови проксита в региона. Скорошната история показва, че всяко нападение ще бъде съпоставено с това, което може да последва от противниците на Иран. Когато САЩ убиха генерал Касем Солеймани през 2020 г., например, Иран избра несмъртоносни атаки срещу военни бази.

„Иран е в несигурна позиция – Израел от известно време знаеше, че няма да има сериозна реакция“, каза Бадер Ал-Саиф, асистент в Кувейтския университет и чуждестранен сътрудник в Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон. „Техеран ще сбърка много, ако реагира, и ще сбърка много, ако не го направи.“

Израел не е поел отговорност за атаката в Дамаск, в съответствие с обичайния си отговор на обвиненията, че е атакувал Иран, въпреки че се опитва да прекъсне доставките на оръжия за ислямистки въоръжени групи през Сирия от години.

Нейната военна кампания в Газа срещу "Хамас" - група, подкрепяна от Иран и категоризирана като терористична организация от САЩ и Европейския съюз - навлезе в седмия месец и беше придружена от повишено напрежение с Хизбула и хутите, други милиции, съюзници на Иран.

Заложен на карта за Иран е рискът от отклоняване на вниманието на света от войната на Израел в Газа, която според властите на "Хамас" е убила повече от 33 000 палестинци и е довела до нарастващ международен и вътрешен натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху. Анклавът е пред хуманитарна криза и ООН предупреди, че десетки хиляди хора са на ръба на глада.

Потенциалната атака на Техеран, която уплаши петролните пазари, може да дойде в различни форми.

Пълна война

Хаменей каза, че атаката в Дамаск е еквивалентна на атака на иранска територия и най-експлозивният отговор би бил да се предприеме такава в Израел. Това би имало потенциала да предизвика пълна война, която вероятно ще привлече САЩ и други израелски съюзници. Прецедент за нападение на Иран над израелска територия дойде през 2018 г., когато Техеран изстреля ракети от Сирия по позиции в Голанските възвишения.

И все пак дори ако лидерът на Иран се опита да предприеме такъв ход, армията му ще трябва да премине през сложните отбранителни системи на Израел, според Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания.

Това става още по-трудно от далечни разстояния, освен ако не бъде допълнено от атаки от, да речем, Хизбула в Ливан. Това обаче би рискувало по-нататъшен конфликт между Израел и групировката. По-малък вариант би бил ескалация на ракетния обстрел на Хизбула срещу Северен Израел или атаки на хутите срещу кораби в Червено море.

„Иранските системи са много добри – в това няма съмнение – въпросът е просто, че израелската отбрана е абсолютно изключителна“, каза Хинц. „Ако един удар покаже, че повечето от тях могат да бъдат прихванати и не са много ефективни, все пак може да имате политическа и символична победа, но това ще влоши способностите ви за възпиране.“

Израел блокира навигационните сигнали над Тел Авив преди седмица в подготовка за иранска атака, демонстрация на неговите способности.

Друга възможност е атаки срещу израелските посолства, отговор на атентата в Дамаск. Но това би било високорискова стъпка предвид другите приоритети на Иран в Близкия изток. Техеран се съгласи миналата година да възстанови дипломатическите отношения със Саудитска Арабия, например, слагайки край на седемгодишното замразяване. И докато Израел няма посолство в Рияд, нападение срещу саудитски регионален съюзник може да причини дипломатически проблеми.

Невоенно нападение - чрез агенти или прокси група - може да бъде по-практично, въпреки че успехът на Иран с подобни опити в миналото е слаб, според Хинц. „Много от тези атаки бяха предотвратени от израелското разузнаване“, каза той.

Военни бази

Иран може да отговори, като атакува израелски или американски военни бази, както направи по време на предишни конфликти. Съвсем наскоро САЩ - главният съюзник на Израел - казаха, че подкрепяни от Иран екстремисти са убили трима американски военнослужещи и са ранили 25 други при нападение с дрон близо до сирийската граница през януари.

Иран държи САЩ отговорни за атаката в Дамаск, както и Израел, поради подкрепата на Вашингтон за еврейската държава. САЩ предприеха редкия ход да се свържат директно с Техеран, за да кажат, че не са замесени.

Атаките срещу военни бази бяха предпочитаният подход на Иран, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нареди убийството на генерал Солеймани. Иран удари военновъздушната база Ал Асад в Ирак, ранявайки повече от 100 американски войници, докато заподозрени ирански подставени лица изстреляха ракети по посолството на САЩ в Багдад.

„Отговорът на Иран, независимо дали е самоограничение или атака чрез проксита, не е довел до много по отношение на възпирането на Израел“, каза Ал-Саиф от Кувейтския университет. „Директният отговор е истинският тест.“