Великобритания е изправена пред дилема дали да продължи да въоръжава Израел

Камерън предупреди, че подкрепата на Обединеното кралство за Израел "не е безусловна". Израел има трима приятели на Запад, чието мнение е от значение - САЩ, Германия и Обединеното кралство. Позицията на Сунак наистина има значение.

21:00 | 7 април 2024
Автор: Мартин Ивенс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въздушният удар на Израелските отбранителни сили по конвоя с помощи на Световната Централна Кухня в Газа, при който загинаха седем от служителите ѝ, включително трима британци, поставя пред министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак трудни въпроси относно продължаването на доставките на оръжие за Израел. 

Сунак и Дейвид Камерън, когото той неотдавна отзова на поста външен министър, са единни по отношение на близкоизточната политика, но имат фино различаващи се императиви. Амбициите на Камерън са съсредоточени върху политическото му наследство; Сунак трябва да управлява раздробената Консервативна партия и да се бори на парламентарни избори.

Докато разломните линии на Лейбъристката партия по отношение на конфликта в Газа бяха очевидни от самото начало, сега е ред на управляващите тори да се разпаднат. Това има реални последици. Ястребите по въпросите на сигурността, както в кабинета, така и извън него, са твърди поддръжници на израелската кампания за унищожаване на "Хамас" като ефективна терористична организация; арабистите и тези, които поддържат буквата на международното право, искат Израел да бъде санкциониран за бруталността на военната си тактика.

Британското дипломатическо ведомство се стреми да дистанцира Обединеното кралство от твърдолинейното израелско правителство, ръководено от Бенямин Нетаняху, съзнавайки, че общественото мнение е потресено от страданията на палестинските цивилни граждани, показвани всяка нощ по телевизията. От самото начало Министерството на външните работи не беше доволно от безусловната подкрепа за Израел - тя даваше твърде голяма свобода на действие на израелския министър-председател - и би посъветвало за сдържаност още от първия ден.

Израелската атака срещу конвоя с помощи на WCK беше осъдена от всички страни на политическото разделение в Обединеното кралство. Контекстът е мрачен. По данни на Организацията на обединените нации от варварското нападение на "Хамас" на 7 октомври досега са убити общо 196 хуманитарни работници. Загиналите палестински цивилни граждани са десетки хиляди, въпреки че е възможно оценките да са завишени от Хамас с пропагандна цел.

Трагичният въздушен удар от тази седмица изкристализира опасенията на самия Камерън. Израелската посланичка Ципи Хотовели беше извикана в Министерството на външните работи за 30-минутен разпит. Други съюзници също се включиха. Алекс Йънгър, бившият шеф на MI6 на Камерън, предупреди, че действията на Израел "граничат с безразсъдство". Бившият съветник по националната сигурност Питър Рикетс призова правителството да спре британските продажби на оръжие на Израел, тъй като това "ще изпрати силно послание".

В сряда 600 високопоставени британски юристи, сред които трима бивши съдии от Върховния съд, подписаха писмо от 17 страници до Сунак, в което предупреждават, че Великобритания нарушава международното право, като продава оръжие на Израел; според тяхното тълкуване Международният съд е постановил, че съществува риск от извършване на "геноцид" срещу палестинците в Газа. 

Сунак заяви, че е "ужасен" от смъртта на британски граждани. По въпроса за продажбите на оръжие обаче министър-председателят е по-предпазлив. Обединеното кралство "винаги е имало много внимателен режим на лицензиране на износа, който следваме", каза той пред вестник "Сън". Паричната стойност на британските оръжейни продажби за Израел е незначителна - около 42 млн. паунда (53 млн. долара) годишно.  Но това има символично значение: ако Великобритания поеме инициативата и наложи ембарго, може ли САЩ да последват примера ѝ?

Подкрепата на министър-председателя за международното право обаче също е квалифицирана: той флиртува с напускането на Европейския съд по правата на човека, за да заобиколи правните пречки пред схемата си за обработка на кандидати за убежище в Руанда. Камерън е пресметлив представител на торите, докато технократската репутация на Сунак опровергава неговите десни инстинкти.

Израел има трима приятели на Запад, чието мнение е от значение (дори и за такъв твърд политик като Нетаняху) - САЩ, Германия и Обединеното кралство. Военната и дипломатическата подкрепа на Вашингтон е по-голяма от тази на всички останали съюзници, но Лондон също има своята тежест. Така че позицията на Сунак наистина има значение.

Поредица от британски премиери са проявявали съпричастност към опасенията на Израел за сигурността, породени от споделения опит.  Обединеното кралство трябваше да се бори с терористична кампания, водена от Ирландската републиканска армия (при която британската армия уби невъоръжени цивилни поне в два известни случая), а напоследък Обединеното кралство пострада и от убийствени атаки на ислямски фанатици.

Камерън обаче върви по неясен път по отношение на близкоизточната политика през годините. Когато за първи път стана лидер на торите, той се противопостави на налагането на демокрация на диктатурите в региона "от въздуха", както се изрази. Той също така сравни преживяванията на палестинците в блокираната ивица Газа с тези на "затворнически лагер".

И все пак като министър-председател той зае твърда позиция по отношение на ислямисткия тероризъм както в страната, така и в чужбина, включително и по отношение на "Хамас". През 2011 г. той инициира въздушна военна операция срещу Либия на Моамар Кадафи (при един от инцидентите 13 цивилни бяха убити от британски приятелски огън), която разкъса страната. Освен това договори изгодна оръжейна сделка, която снабди Саудитска Арабия с изтребители-бомбардировачи за кампанията ѝ срещу хутите в Йемен (която отне живота на десетки хиляди души). Някои коментатори се питат защо на автократичния саудитски режим трябва да се дава повече свобода на действие, отколкото на демократичен Израел. И ако Израел стигне до сблъсък с Иран и неговите пълномощници, наистина ли Великобритания ще откаже на Израел военна помощ?

Бившият съветник по националната сигурност Рикетс пише в списание "Ню Стейтсман" миналия месец, че престоят на бившия министър-председател на "Номер 10" е бил "добро обучение" за последната му работа. Камерън със сигурност е приел ролята си с ентусиазъм. През януари той предположи, че Обединеното кралство ще обмисли възможността да признае палестинска държава, независимо дали Израел ще приеме или не мирно споразумение. Това разбуни духовете във Вашингтон, но британският външен министър се превърна в полезен помощник на администрацията на Байдън, раздразнена от неотстъпчивостта на Нетаняху. 

Възгледите на Сунак са по-трудни за разчитане и това може би се дължи на факта, че той има по-малко инстинктивен усет за външните работи, а прецедентът не е толкова полезен при тези обстоятелства: Британските премиери и преди са спирали продажбите на оръжие на Израел, особено заради инвазията в Ливан през 1982 г. и при предишна кампания в палестинските територии през 2002 г., когато смъртта на цивилни и нарастващите страдания бяха неразривно свързани с неуловимата цел за сигурност.

Противоположният натиск продължава да се засилва. Лейбъристите призовават за публикуване на актуализирани съвети от правителствени юристи относно това дали Израел е извършил военни престъпления. Този уикенд в Лондон ще се проведе още една чудовищна демонстрация с искане за прекратяване на огъня. Вестниците от десния център обаче са единодушно против оръжейното ембарго.

Най-голямата опасност за Сунак може би не е да направи грешен избор, а да изглежда, че не участва в спора. Камерън ще дава съвети, но във външните конфликти, които заплитат Обединеното кралство, гласоподавателите, депутатите, съюзниците и враговете очакват от лидера да прояви решителност. Така че в крайна сметка Сунак трябва да вземе окончателното решение - или рискува да изглежда, че политиката се определя от предишния министър-председател.

Междувременно днес Камерън предупреди, че подкрепата на Обединеното кралство за Израел "не е безусловна"

"Разбира се, нашата подкрепа не е безусловна: очакваме от една толкова горда и успешна демокрация да спазва международното хуманитарно право, дори когато е предизвикана по този начин", написа бившият премиер в Sunday Times шест месеца след нападението на Хамас срещу Израел, при което загинаха над 1200 души.

През последните месеци Камерън и министър-председателят Риши Сунак възприеха по-твърд тон спрямо Израел и двамата проведоха "решителни разговори" с неговия съюзник, включително с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, заяви заместникът на Сунак Оливър Даудън пред BBC в неделя. 

Даудън заяви в неделя, че Израел все още "законно може да получава износ на оръжия" от Обединеното кралство, тъй като оценката на правителството "не се е променила". Той отказа да каже дали правителството е получило правен съвет, че Израел е нарушил международното хуманитарно право, но заяви, че Обединеното кралство има опасения относно начина, по който Израел "се държи". 

Опозиционната Лейбъристка партия, която води пред управляващите консерватори с около 20 пункта в националните проучвания, призова правителството да публикува този правен съвет. "Имам съвсем реални опасения, че задълженията ни по отношение на международното хуманитарно право и ясният риск, който нашият режим за износ и лицензиране изисква правителствените юристи да оценяват, а след това министрите да действат в резултат на това, може да са били нарушени", заяви пред BBC външният министър в сянка на лейбъристите Дейвид Лами. 

Късно в събота Обединеното кралство обяви, че ще изпрати кораб на Кралските военноморски сили, за да увеличи хуманитарната си помощ за Газа. Плавателният съд, заедно с 9,7 млн. паунда (12 млн. долара) от обещаните разходи, ще подкрепи продължаващите усилия за създаване на морски коридор от Кипър до Газа, който се очаква да заработи в началото на май. Отпуснатите средства ще отидат за доставки на помощи, логистичен експертен опит и оборудване като мотокари и складови единици.