Защо Рафах поражда тревоги във войната между Израел и "Хамас"

Рафах е най-южният град в Ивицата Газа, разположен близо до 12-километровата граница с Египет, и е мястото, където се намира основният пропускателен пункт към северноафриканската държава

12:13 | 5 март 2024
Автор: Дана Храйш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израелските военни обмислят офанзива в южния град Рафах в Газа, което е последната стъпка в кампанията, целяща да изкорени "Хамас" - подкрепяната от Иран бойна групировка, която стои зад нападението срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души, а 250 бяха отвлечени. Перспективата за ново мащабно нападение срещу ивицата Газа предизвика критики от страна на САЩ и други държави, тъй като нараства загрижеността за съдбата на повече от 1 милион палестински бежанци, потърсили убежище в единственото останало сигурно убежище в анклава. През февруари Израел предупреди, че ще изпрати сухопътни сили в Рафах, ако останалите заложници не бъдат освободени до свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който се очаква да започне на 10 март. САЩ, Египет и Катар се стремят да осигурят спиране на бойните действия и размяна на заложници срещу палестински затворници. САЩ и Европейският съюз считат "Хамас" за терористична организация.

Какво е Рафах?

Рафах е най-южният град в Ивицата Газа, разположен близо до 12-километровата граница с Египет, и е мястото, където се намира основният пропускателен пункт към северноафриканската държава. В началото на войната Египет затвори границата за хора, които се опитват да избягат от зоните на бойните действия, и я отвори отново за хуманитарна помощ по време на паузата в боевете през ноември. Макар че пропускателният пункт е създаден главно за пешеходци, сега той се използва за транспортиране на критична помощ в Газа, въпреки че продължаващите военни действия възпрепятстват разпределението ѝ.

В района има още един пропускателен пункт, наречен Керем Шалом, който обаче се контролира от Израел и до голяма степен е затворен за хуманитарна помощ по време на конфликта.


Израелските сили се подготвят да навлязат в Рафах/Повече от един милион души са потърсили убежище в южния град на Газа

Защо Рафах е важен?

Когато Израел започна инвазията си в Газа през октомври миналата година, военните организираха т.нар. безопасни коридори, за да могат хората да се отдалечат от първоначалните бомбардировки и сухопътни сражения в северната част на страната. След това обаче армията се насочи на юг към град Хан Юнис и сега ефективно е притиснала до ъгъла над един милион души в района на Рафах.

Мирът с Египет е важен за Израел. Отношенията са спокойни, откакто през 1979 г. двете страни подписаха мирен договор с посредничеството на САЩ, който доведе до изтеглянето на Израел от Синайския полуостров. В замяна Египет поддържа демилитаризирана зона по границата им.

Въпреки това напрежението между двете страни се покачва от началото на войната между Израел и "Хамас", особено след като израелски мозъчен тръст предлага Египет да отвори Синайската пустиня за изселени палестинци. Египетският президент Абдел-Фатах Ел-Сиси и други официални лица изключват всякаква идея за преместване на жителите на Газа в Египет, като твърдят, че подобна стъпка може да представлява заплаха за сигурността и да подкопае надеждите на палестинците за собствена държава.

Какво е положението в Рафах сега?

Преди войната в Рафах са живели около 280 000 души, а сега в него живее повече от половината от населението на Газа, което според ООН наброява около 2,2 милиона души. Снимките показват град, осеян с палатки и импровизирани домове в гъсто населени групи, в които хората изпитват недостиг на храна и лекарства и няма къде да отидат.

Описвайки го като "тенджера под налягане на отчаянието", ООН вече алармира за условията на живот там. Тя заяви, че "недостигът на храна, чиста вода, здравни услуги и санитарни съоръжения е довел до предотвратими болести и смъртни случаи".

Каква е израелската гледна точка?

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че би било "невъзможно" да се постигне целта за унищожаване на "Хамас", ако Израел остави в Рафах последните батальони на групировката, както той твърди. Премиерът се движи по тънка линия, тъй като се опитва да успокои крайнодясната си коалиция у дома и да си сътрудничи със САЩ - ключов съюзник, който работи с Египет и други страни за осигуряване на прекратяване на огъня и свобода за останалите заложници. Смята се, че в Газа все още се държат около 130 души като заложници, въпреки че според израелското правителство само около 100 от тях са живи.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел да не предприема по-широко нахлуване в Рафах без план за защита на цивилното население и определи отговора му на атаките от 7 октомври като "прекалено пресилен".

Израел е подложен на все по-голям натиск във връзка с големия брой жертви в Газа, където от началото на войната са загинали повече от 30 000 палестинци, по данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването. На 29 февруари повече от 100 жители на Газа бяха убити при насилие - включително стрелба от израелски войски - избухнало близо до камиони с помощи в северната част на Газа. Това предизвика вълна от осъждане в целия Близък изток.

А в Египет?

Египет е една от малкото арабски държави, които имат мирен договор с Израел, и играе роля на посредник между страната и "Хамас" в опит да се сложи край на войната. Кайро беше домакин на преговорите за прекратяване на огъня, въпреки че Израел многократно отлагаше изпращането на делегация на високо равнище в града в знак на протест срещу исканията на "Хамас".

Египет и Катар бяха единствените арабски държави, които показаха, че разполагат с лостове за преки преговори с "Хамас".

По време на дискусия на срещата на върха в Дубай на 13 февруари ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, египтянин, заяви, че политиката на Израел застрашава дългогодишните отношения с неговата страна и с Йордания. Един от египетските парламентаристи, Мостафа Бакри, смятан за близък до Ел-Сиси, заяви, че Кайро е заплашило да предприеме извънредната стъпка да преустанови 45-годишното си мирно споразумение с Израел, ако той изпрати войски в Рафах.

Нахлуването на сухопътни войски в Рафах би могло да бъде проблематично и за сигурността на Египет, като се има предвид вероятността бойци на "Хамас" да избягат през границата.