САЩ предупредиха Израел да не напада град Рафах

Вашингтон заяви, че Израел не трябва да атакува Рафах, освен ако не позволи на цивилните да напуснат първо

17:30 | 20 февруари 2024
Автор: Андрю Росати,Аугуста Сарайва
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ предложиха резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се отправя предупреждение срещу израелското нападение срещу Рафах в южната част на ивицата Газа и се призовава за временно прекратяване на огъня, според копие от проектотекста, предоставено на Bloomberg.

"При настоящите обстоятелства една голяма сухопътна офанзива в Рафах би довела до допълнителни щети за цивилното население и до по-нататъшното му разселване, включително потенциално в съседни държави, което би имало сериозни последици за регионалния мир и сигурност", се казва в проекта. "При настоящите обстоятелства такава голяма сухопътна офанзива не следва да се извършва."

Предложението е следствие от предишни сигнали от страна на САЩ, които имат право на вето в Съвета, че вероятно ще блокират по-силен натиск от страна на Алжир с искане за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, като заявиха, че това може да застраши текущите преговори за спиране на войната. Това гласуване може да се състои още във вторник.

САЩ досега не са склонни да подкрепят предложения за прекратяване на огъня в четиримесечния конфликт, въпреки че се опитаха да сключат сделка, според която "Хамас" ще освободи заложници от Газа в замяна на пауза в боевете.

Разочарованието на Запада и арабските държави от министър-председателя Бенямин Нетаняху, който даде знак, че ще продължи с пълномащабна инвазия в града, нарасна. Според него целта е да се довърши ликвидирането на базираните там сили на "Хамас", както и да се освободят израелските заложници.

Населението на Рафах е нараснало от около 250 000 души до повече от 1 милион, тъй като палестинци от цялата територия са потърсили убежище там. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Мартин Грифитс заяви миналата седмица, че една инвазия би била "катастрофална".

Вашингтон заяви, че Израел не трябва да атакува Рафах, освен ако не позволи на цивилните да напуснат първо. Нетаняху обеща, че това ще се случи, но не е ясно доколко това е възможно. Рафах е близо до границата на Газа с Египет, но Кайро заяви, че няма да приема масово палестински бежанци. А по-северните части на ивицата Газа са до голяма степен разрушени или все още са активни зони на бойни действия. Израел твърди, че има място за преместване на цивилни граждани на относително безопасно място.

Израел воюва с "Хамас" в ивицата Газа от 7 октомври, когато нахлу в южната част на Израел и по време на инвазията бяха убити около 1200 души, а повече от 200 бяха взети за заложници. От началото на сраженията в Газа са загинали повече от 28 000 палестинци, по данни на здравните служби в управляваната от "Хамас" територия.