Израел се отказва от мирните преговори заради "фантастични" искания на "Хамас"

Напрежението между Израел и "Хизбула" ескалира в сряда със засилен ракетен обстрел в Южен Ливан

07:48 | 15 февруари 2024
Обновен: 07:48 | 15 февруари 2024
Автор: Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реши да не изпрати делегация в Кайро за последващи преговори, насочени към осигуряване на прекратяване на огъня с "Хамас", като отново отхвърли исканията на въоръжената групировка като "фантастични".

Израел настоява "Хамас" да промени позицията си, преди да поеме каквато и да е по-нататъшна роля в преговорите, каза кабинетът на министър-председателя в сряда. Подкрепяната от Иран въоръжена групировка настоява за пълното изтегляне на израелските войски от Газа в замяна на освобождаването на заложници, нещо, което Нетаняху категорично отхвърли.

"Хамас" също призова за освобождаване на всички палестински затворници, държани в Израел, включително тези, осъдени за убийство и друго насилие.

Израелската делегация, водена от шефа на разузнавателната агенция Мосад Дейвид Барнеа, се завърна от преговори в Египет във вторник.

„Нетаняху настоява, че Израел няма да се предаде на фантастичните искания на "Хамас“, казаха от кабинета му. „Промяната в позициите на "Хамас" ще позволи на преговорите да напреднат.“

Коментарите дойдоха по същото време, когато напрежението между Израел и "Хизбула" ескалира, когато израелски град и армейска база бяха подложени на по-силна от нормалното ракетна атака от Ливан. Израел отвърна с обширна бомбардировка на позиции и градове на "Хизбула" в Южен Ливан. "Хизбула" също е подкрепяна от Иран и определена като терористична организация от САЩ.

Позицията на Израел по отношение на преговорите в Кайро предполага, че прекратяването на огъня, дори временно, остава далечна перспектива. В същото време международните страхове нарастват за съдбата на повече от 1 милион палестински бежанци, намиращи подслон в град Рафа в южната част на Газа. Израелските военни подготвят нападение срещу града близо до границата с Египет, където според тях са базирани останалите бойци на "Хамас", а Нетаняху обеща да позволи на цивилни да излязат предварително.

Египетските медии съобщиха, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал с Барнеа, както и с министър-председателя на Катар и ръководителя на египетската разузнавателна служба, за да обсъдят сделка.

Първоначално Нетаняху изобщо отказа да изпрати израелска делегация на преговорите, но в крайна сметка се съгласи да го направи след натиск от президента на САЩ Джо Байдън, според Ynet. Повече от 130 от приблизително 250-те души, отведени от "Хамас" при атаката срещу Израел на 7 октомври, все още са задържани в Газа.

Форумът на семействата на заложниците каза, че семействата „са били изумени от решението да се осуетят преговорите в Кайро“, според изявление.