Хамас е изпратил "положителен" отговор за прекратяване на боевете в Газа

Саудитска Арабия продължава да има интерес за нормализиране с Израел, но преди това трябва да има прекратяване на огъня в Газа

06:54 | 7 февруари 2024
Автор: Питър Мартин и Дана Крайче
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" даде "положителен" отговор на предложението за спиране на боевете в ивицата Газа в замяна на освобождаването на някои израелски заложници, каза министър-председателят на Катар, предлагайки надежда, че скоро може да бъде постигнато споразумение.

Катар получи отговора на групата относно общата рамка за споразумение за освобождаване на някои от заложниците, каза премиерът Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани на брифинг заедно с гостуващия държавен секретар Антъни Блинкен, без да дава подробности за отговора на "Хамас".

„Отговорът включва някои забележки, но като цяло е положителен“, каза Ал Тани.

Длъжностни лица отказаха да характеризират отговора на "Хамас" или дали той ще доведе до пробив в преговорите. Попитан за реакцията на "Хамас" в сряда, президентът Джо Байдън каза, че „има известно движение“. Но той сигнализира, че не очаква незабавен напредък, наричайки отговора на групата „малко прекален“. Той не даде подробности.

Блинкен е на петото си пътуване до региона, откакто "Хамас", която е определена за терористична група от САЩ и Европейския съюз, нападна Израел, убивайки около 1200 души и взимайки около 240 заложници. САЩ се опитаха да облекчат сраженията и да смекчат отговора на Израел, който започна наказателна военна кампания в Ивицата Газа, която уби около 27 000 души, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването там.

Блинкен трябва да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим в сряда, според съобщение на Държавния департамент за графика му.

Заедно с Египет и Катар САЩ поискаха ново споразумение за прекратяване на огъня, за да освободят някои от останалите десетки заложници и да спрат боевете, наричайки това най-добрият начин за прекратяване на конфликта и облекчаване на напрежението, което продължава да расте в региона.

Блинкен беше в Доха след спирка в Рияд, където се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман. Висшият американски дипломат каза, че принцът, известен като MBS, е повторил „силния интерес“ на кралството към споразумение за нормализиране с Израел, но преди това трябва да има прекратяване на огъня в Газа и „надежден, ограничен във времето път към създаването на палестинска държава".

Войната в Газа усложни водените от САЩ преговори за потенциално споразумение за нормализиране между Израел и Саудитска Арабия.

Външното министерство на Саудитска Арабия информира администрацията на Байдън, че няма да има дипломатически връзки с Израел, освен ако „агресията“ срещу Газа не бъде спряна и Израел признае палестинската държава на границите от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица, според изявление, разпространено от информационната агенция на кралството SPA.

Блинкен каза, че САЩ проучват отговора на "Хамас", който също беше споделен с Израел. Той каза, че ще говори повече за това, когато отиде в Израел в сряда.

„Най-добрият път напред, най-ефективният път напред в момента е да постигнем продължителен период на спокойствие и да работим за прекратяване на конфликта е чрез споразумение за заложниците“, каза Блинкен.