"Хизбула" се зарича да ескалира битката с Израел след атаки срещу цивилни

Една война с "Хизбула" може да бъде по-трудно предизвикателство за Израел от тази с "Хамас"

10:01 | 17 февруари 2024
Автор: Дана Крайче и Гуен Акерман
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерът на "Хизбула", подкрепяната от Иран милиция, заяви, че ще ескалира борбата си срещу Израел след влошаващата се поредица от атаки между двете страни тази седмица.

Хасан Насрала каза, че групата, базирана в Ливан, ще отмъсти на Израел за атаките по нейните позиции и убийството на цивилни през последните дни. "Хизбула" ще удари „не само военни обекти“, каза той в реч в петък.

„Врагът ще плати цената за проливането на кръвта на нашия народ с кръв“, каза той в реч, излъчена по телевизия Ал-Манар на "Хизбула".

Ракетен обстрел срещу северен израелски град и армейска база там уби един войник в сряда. Това накара израелската армия да започне въздушни удари срещу няколко южни ливански села, убивайки осем души и командир на "Хизбула".

Въпреки че "Хизбула" не пое отговорност за атаката срещу израелския град, наречен Сафед, тя дойде от райони, които групата контролира.

Сафед е на около 15 километра от северната граница на Израел с Ливан, много по-навътре в страната, отколкото други места, атакувани от "Хизбула" след избухването на войната Израел-"Хамас" на 7 октомври.

Оттогава "Хизбула" и Израел си разменят огън почти ежедневно, принуждавайки десетки хиляди израелци и ливанци да евакуират домовете си.

Все пак сблъсъците са запазени в рамките на това, което всяка страна определя като имплицитни правила за ангажиране - цивилните не са пряко атакувани и зоните на атака са близо до границата.

Израел искаше да не отваря нов фронт, докато войната с "Хамас" продължава.

Въпреки това много израелски генерали и политици казват, че атаките на "Хизбула" се нуждаят от по-твърд отговор и че времето за дипломатическо решение изтича.

"Хизбула" продължава да заплашва нашите общности“, каза в петък министърът на отбраната Йоав Галант. „Ние ще гарантираме сигурността и ще върнем нашите граждани у дома – чрез дипломация или военни средства“, каза той, имайки предвид гарантирането, че хората могат да се върнат в евакуираните си домове.

63-годишният Насрала, който живее в неизвестност, но излъчва речи на големи екрани в Ливан, каза, че „няма да толерира нараняване на цивилни“.

Неговата армия може да се прицелва навсякъде в Израел от северния град Кирят Шмона до Ейлат на юг, каза той. Той призова други групировки, съюзници на Иран, да продължат да атакуват американски или израелски активи и подкрепи йеменските хути, чиито нападения срещу кораби в Червено море разтърсиха света на корабоплаването.

"Хизбула" и "Хамас", също подкрепяни от Иран, обещават да унищожат Израел и са определени като терористични групи от САЩ.

Атаката на "Хамас" от 7 октомври уби 1200 души в Израел. Ответното въздушно и сухопътно нападение на Израел срещу Газа е убило повече от 28 000, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването, което разгневи голяма част от арабския и мюсюлманския свят.

"Хизбула" каза, че няма да спре да стреля по Израел, докато няма прекратяване на огъня в Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че боевете там трябва да продължат, докато "Хамас" не бъде унищожена. Той оттегли Израел от преговорите в Кайро в четвъртък, предназначени да постигнат примирие и освобождаване на някои заложници, държани от "Хамас".

"Хизбула" използва ракети и безпилотни самолети, за да атакува израелските армейски постове на границата от 8 октомври. Израел предупреди, че е готов да изтласка бойците на шиитската групировка от границата със сила, ако е необходимо.

Една война с "Хизбула" може да бъде по-трудно предизвикателство за Израел от тази с "Хамас". "Хизбула" е най-мощната милиция в Близкия изток и според израелското разузнаване разполага с повече от 100 000 ракети и снаряди, много по-голям арсенал от този, който "Хамас" имаше преди 7 октомври.

Един конфликт също би бил опустошителен за Ливан, страна, която вече страда от икономическа криза и трицифрена инфлация.