Ще се запази ли напредъкът на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Разговорите в Париж с участието на израелската делегация и представители на САЩ, Египет и Катар са довели до пробив в петък

14:00 | 25 февруари 2024
Автор: Рой Кац, Рос Красни
Палатков лагер за разселени палестинци близо до египетската граница. Разселени палестинци близо до египетската граница в Рафах през януари. Снимка: Ахмад Салем/Bloomberg
Палатков лагер за разселени палестинци близо до египетската граница. Разселени палестинци близо до египетската граница в Рафах през януари. Снимка: Ахмад Салем/Bloomberg

Очакват се новини от военния кабинет на Израел, за който стана ясно, че вероятно е провел заседание в събота вечерта, за да се запознае с напредъка на усилията в Париж за сключване на споразумение за прекратяване на сраженията в Газа и връщане на държаните там заложници. 

Израелските медии, позовавайки се на запознати със ситуацията, съобщават, че разговорите в петък с участието на израелската делегация и представители на САЩ, Египет и Катар са довели до пробив. 

Разговорите "бяха много добри и на тях се видя истински напредък", съобщи Haaretz, като се позова на хора, чието име не посочи. Състоянието на преговорите не може да бъде потвърдено независимо. 


Израелските сили се готвят за нахлуване в Рафах. Повече от един милион души са потърсили убежище в южния град на Газа

Според доклада, въз основа на постигнатия напредък страните скоро ще могат да представят на "Хамас" актуализирана рамка за сделка за размяна на израелски заложници, държани в Газа, с палестински затворници в Израел в близко бъдеще. 

Чуждестранен дипломат, чиято самоличност не е посочена, заяви пред " Haaretz", че "всички страни проявяват гъвкавост и сделка може да бъде постигната още преди Рамазана", който започва на 10 март вечерта.

Отделно от това саудитската мрежа Asharq съобщи, че "Хамас" е смекчила някои от основните си искания във връзка с евентуална сделка за освобождаване на заложници. Според мрежата, цитирана от "Times of Israel", "Хамас" изглежда е готов да приеме първоначално примирие за шест седмици вместо постоянно прекратяване на огъня. 

В събота "Axios" съобщи за предложение "Хамас" да освободи около 40 заложници в замяна на шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на "стотици" палестински затворници в Израел.    

На 7 октомври хиляди бойци на "Хамас" нахлуха в южната част на Израел, за да убиват, изнасилват и отвличат - това подтикна Израел да започне наказателната си война в Газа, която вече наближава началото на шестия си месец.   

Нарастващият брой жертви сред цивилното население и тежката хуманитарна криза в Газа засилиха призивите за прекратяване на огъня в израелската офанзива, целяща да унищожи "Хамас", която е класифицирана като терористична група от САЩ и ЕС. 

В петък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху представи пред своя кабинет по сигурността плана си за управление на Газа след войната.

Предложението Израел да държи безсрочен контрол върху сигурността и гражданските дела в анклава бързо беше отхвърлено от палестинските лидери, съобщи Асошиейтед прес. 

САЩ призоваха Нетаняху да отложи следващия етап на военните действия в Газа, насочени към град Рафах в южната част, докато не представи ясен план за подпомагане на цивилното население. 

Отчаяни жители на Газа са потърсили убежище в Рафах и много от тях сега живеят в палатки и на улицата, изправени пред глад и болести. Принуждаването им да се върнат в районите, разрушени от израелските наземни и въздушни атаки, се очаква да увеличи броя на жертвите, които вече надхвърлят 29 000 в Газа от началото на войната, според Министерството на здравеопазването, управлявано от "Хамас".

По-рано този месец американският президент Джо Байдън подписа указ, който позволява на САЩ да налагат санкции на заселници и длъжностни лица, участващи в насилието срещу палестинци.