Двете войни отравят политическия дебат навсякъде по света

Обсъждането на войните в Европа и Близкия изток доминираше в следобедните часове на срещата на Г-20

13:45 | 23 февруари 2024
Обновен: 13:55 | 23 февруари 2024
Автор: Симон Иглесиас,Андрю Росати,Арне Делф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разделението, породено от конфликта между Израел и "Хамас" и войната на Русия в Украйна, се прояви тази седмица на две политически арени, разположени на разстояние един от друг.

При необичайни сцени в Лондон Камарата на общините се разпадна заради гласуването на призив за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". По същото време външните министри от Групата на 20-те, които се срещнаха в Рио де Жанейро, се скараха заради отчайващата хуманитарна криза в ивицата Газа и агресията на Русия спрямо съседната ѝ Украйна.

Макар че моментите на двата континента бяха различни по своя характер - единият вътрешнополитически, а другият на многонационален форум - всеки от тях отразява как закостенелите позиции парализират вземането на решения. Това допринася за най-напрегнатата геополитическа обстановка от десетилетия насам, като някога немислими коментари и малко вероятни сценарии се разиграват, докато почти половината свят се отправя към избирателните секции.

В рамките на няколко дни бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва сравни случващото се в ивицата Газа с нацисткото изтребление на евреите. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския лидер Владимир Путин "луд човек". А Доналд Тръмп сравни юридическите си проблеми със смъртта на руския опозиционен активист Алексей Навални.

Срещата на Г-20 предостави възможност държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров да се съберат в една и съща стая в ключов момент. Войната навлиза в третата си година, руските сили отново са в настъпление, американската помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара е спряна от републиканската опозиция, а администрацията на Байдън обмисля "големи" нови санкции след смъртта на Навални.

Лавров използва форума, за да изнесе дълга и добре репетирана тирада срещу "Запада". В един момент представителят на Индия в Г-20 призова колегите си да не позволяват на войните да погълнат целия кислород на срещата, според човек, който е бил в залата. 

Обсъждането на войните в Европа и Близкия изток все пак доминираше в следобедните часове. Лавров защити продължаващата присъствие на Русия в Украйна. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че то "очевидно е неприемливо".

В Лондон по време на гласуване на конфликта между Израел и "Хамас" депутатите напуснаха в знак на протест, а други отказаха да гласуват. Като министър-председател от Консервативната партия Камерън преживя унижението да загуби гласуването в парламента за военна интервенция в Сирия през 2013 г. Тони Блеър спечели вота си през 2003 г., за да се присъедини към водената от САЩ кампания в Ирак, но това вероятно беше моментът, който постави началото на упадъка на неговото лейбъристко правителство, и решение, което помрачава репутацията му и до днес.

Не ставаше дума за ангажиране на силите на Обединеното кралство. Хаосът в това, което Обединеното кралство обича да нарича "майката на парламентите", беше отчасти процедурен гаф, като ораторът се извини за ролята си. 

Но в основата му беше ожесточената борба в Лейбъристката партия на Киър Стармър за това как да се съчетае силната ѝ подкрепа сред британските мюсюлмани с усилията да се отърве от обвиненията в антисемитизъм. Ако се обърне по един или друг начин, рискува да разстрои избирателите и да изгуби преднината си в предстоящите избори.

Семената на днешната дисфункция са засадени преди години. Русия беше изхвърлена от Г-8 през 2014 г., след като Путин анексира Крим. Но САЩ и техните съюзници от Г-7 бавно осъзнаха, че светът невинаги споделя желанието им да превърнат Москва в парий.

Събуждането дойде, когато само половината от членовете на Г-20 решиха да наложат санкции на Русия след пълномащабната инвазия на Путин в Украйна на 24 февруари 2022 г. Последвалото разширяване на групировката БРИКС от нейното ядро от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка беше друг сигнал за нарастващото предизвикателство към западния ред. Много държави, особено в Азия и Африка, са недоволни от това, че са попаднали между съперничеството на САЩ и Китай като суперсили.

Дори в съюзниците на САЩ и в самата Америка мненията са дълбоко разделени по въпроса за въоръжаването на Украйна и за това дали и как да се обуздае Израел.  

Резултатът, както се вижда в Лондон и Рио, е застой.

Недобре оборудван

След две години войната на Русия в Украйна няма предвидим край, а някои се готвят Путин да разшири агресията си и може би да се изправи срещу НАТО.

Войната между Израел и "Хамас" се разраства с всякакви непредвидени последици. Базираните в Йемен бойци хути атакуват товарни кораби и нарушават световната търговия, което накара САЩ и техните съюзници да изпратят военни кораби в Червено море. Групи, подкрепяни от Иран, се включиха в регионалния хаос, тъй като твърдят, че защитават правата на палестинците.

В Европа агресията на Русия повдига екзистенциални въпроси за сигурността и бъдещата роля на САЩ, а правителствата са изправени пред необходимостта да увеличат разходите за отбрана в момент, когато икономиките са слаби, а избирателите страсти - ощетени.

В своята 25-годишна история Г-20 функционираше предимно като инструмент за икономическо сътрудничество. Тя не е подходяща за намиране на отговори на настоящите световни проблеми.

В очите на Израел Организацията на обединените нации е спукан кладенец, а Съветът за сигурност на ООН така или иначе е в задънена улица. Бразилия призовава за неговото реформиране.

Бразилският министър на външните работи Мауро Виейра изрази мнение, с което вероятно повечето хора могат да се съгласят: "Многостранните институции не са подготвени да се справят с глобалното напрежение", каза той в Рио.