Байдън нарече Путин „луд" и се закани на Тръмп заради сравнението му с Навални

Тези нестандартни коментари, направени по време на няколко благотворителни събития на Западното крайбрежие, не са първия случай, в който американският лидер излиза извън сценария на частни събития

14:44 | 22 февруари 2024
Обновен: 15:24 | 22 февруари 2024
Автор: Дженифър Джейкъбс,Мишел Джамриско
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън е нарекъл руския държавен глава Владимир Путин „луд кучи син“ (в оригинал „crazy SOB“, абревиатурата, използвана от Байдън - бел. ред.) и се закани на републиканския си съперник Доналд Тръмп заради това, че се е оприличил на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналата седмица в арктически затвор.

Тези нестандартни коментари, направени по време на няколко благотворителни събития на Западното крайбрежие, не са първия случай, в който американският лидер излиза извън сценария на частни събития, за да събере средства за кампанията си преди изборите през ноември. Социологическите проучвания показват, че Байдън и неговият предшественик Тръмп се съревновават в реванш на надпреварата от 2016 г., която се превръща във все по-ужасна словесна война.

Имаме един луд глупак като онзи Путин и други, и винаги трябва да се притесняваме за ядрен конфликт“, заяви Байдън в сряда на едно от събитията, като добави, че изменението на климата все още е екзистенциална заплаха за обществото.

Във вторник вечерта Тръмп сравни своите правни проблеми със съдбата на Навални, като нарече смъртта на активиста „много тъжна ситуация“ и заяви, че четирите му наказателни обвинения са политически мотивирани.

Байдън коментира, че не знае „откъде, по дяволите, идва това“.

Учудва ме това, което се говори“, изтъкна Байдън. „Искам да кажа, че ако бях застанал тук преди 10, 15 години и бях казал нещо от това, всички щяхте да си помислите, че трябва да бъда предаден.“

След това той направи язвителна оценка на състоянието на Републиканската партия.

Служил съм с истински расисти. Служих със Стром Търмънд. Служих с всички тези момчета, които поставиха ужасни рекорди по отношение на расата“, каза Байдън, който за първи път е избран в Сената през 1972 г. „С някои от тях поне можеше да се работи. Отново и отново републиканците показват, че са партията на хаоса и разделението“.

81-годишният Байдън е известен с прямата си реч. Още през януари 2022 г. той бе уловен на горещ микрофон да нарича репортер на Fox News „глупав кучи син“. Той също така усеща политическата жега, като се сблъсква с постоянен поток от критики за това дали като най-възрастния действащ президент трябва да се кандидатира за още четири години на поста.

Отговорът от Москва на закачката на Байдън към руския президент дойде в четвъртък сутринта. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече коментарите „хапливи“, но едва ли ще обидят Путин. „Ако президентът на такава държава използва такъв език, значи трябва да се срамува“, каза Песков в интервю за руски медии. „Ясно е, че г-н Байдън демонстрира холивудско каубойско поведение, за да удовлетвори вътрешнополитически интереси“.

Байдън е на тридневна обиколка по Западното крайбрежие, където участва в събирания на средства в Южна и Северна Калифорния, които ще допринесат за увеличаване на сумата от 130 милиона долара, събрана от кампанията му в края на януари.

Според запознати съоснователят на Twilio Inc. Джон Волтуис и Нат Саймънс, съосновател на фондация Sea Change, са сред планираните участници в първото събитие, а Гордън Гети, син на петролния магнат Джей Пол Гети, е в списъка с гостите на второто.