Байдън трябва да включи Навални в битката за Белия дом

Неспособността на Тръмп да се изкаже неласкаво за Путин се вписва на върха на планината от доказателства за неговата преданост към руския диктатор

19:30 | 19 февруари 2024
Автор: Франсис Уилкинсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън има нов кандидат за вицепрезидент. Не, вицепрезидентът Камала Харис не отива никъде. Но Байдън и Харис трябва да направят място за едно трето колело на демократичната ос тази година: героичния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Много е вероятно Навални да е бил убит в петък по заповед на руския диктатор Владимир Путин. Смъртта на Навални, както и вкарването му в затвора по фалшиви обвинения, са възмутителни - но само за хората, които се интересуват от законите, демокрацията и правата на човека. (Съдбата на Навални също така е още по-голям повод за безпокойство във връзка със задържането в Русия на репортера на "Wall Street Journal" Еван Гершкович, когото Путин продължава да държи като заложник).

Имаше време, когато убийството на демократичен активист от чуждестранни бандити щеше да предизвика двупартийно осъждане в САЩ. Но демокрацията, върховенството на закона, правата на човека - това не са ценности, които MAGA* се стреми да защитава. Така че убийството на Навални има мощни последици - и приложения - за вътрешната политика на САЩ.

"Путин уби политическия си опонент, а Тръмп не е казал и дума, след като заяви, че ще насърчи Путин да нахлуе на територията на наши съюзници", написа Ники Хейли (бивш посланик на Тръмп в ООН) в социалните мрежи в петък, часове след като смъртта на Навални стана публично достояние. Байдън заяви, че "няма съмнение", че Путин е отговорен за смъртта на Навални.

Мълчанието на Тръмп беше нехарактерно, но едва ли е изненада. Едва миналата седмица Тръмп отново сигнализира за желанието си да изостави съюзниците от НАТО и по този начин да ускори триумфа и разширяването на агресията на Путин. Политиците от MAGA в Камарата на представителите на САЩ спират финансирането на Украйна, подпомагайки жестоката руска атака срещу една европейска нация, която се опитва да се противопостави на фашизма от 21-ви век. Хората, които започнаха насилствена атака за сваляне на американската република и продължават да разпространяват лъжи за изборите през 2020 г. (макар и не толкова, когато са под клетва), са американските съюзници на Путин.

Междувременно, в моралното бунище на Мар-а-Лаго**, бандата MAGA работи за пренасяне на Русия във Вашингтон, като планира да инсталира хакери на MAGA във федералната бюрокрация, да " въоръжи " Министерството на правосъдието срещу политическите опоненти и да създаде червена милиция, която да тероризира имигрантите - а със сигурност и допълнителни цели. Те се стремят да завършат превръщането на GOP във филиал на партията на Путин "Единна Русия".

Ето защо "духът на Навални" би бил толкова полезно допълнение към президентската надпревара в САЩ. Кампаниите са свързани с контрасти. Демокрацията, която се приема за даденост от милиони американци, е трудна концепция за кампания. Тя не е число, като данъчната ставка, или план, като политиката в областта на здравеопазването. Навални е мощен символ на ангажиментите, които една демократична цивилизация трябва да спазва. Той накратко дестилира демокрацията, точно както Путин е дестилация на автократичния бандитизъм.

Като призрачен партньор на Байдън, Навални изважда на светло и партньора в сянка на Тръмп - Путин. Неспособността на Тръмп да се изкаже неласкаво за Путин се вписва на върха на планината от доказателства за неговата преданост към руския диктатор.

"Те винаги преследват Русия", жалва се Тръмп от гражданската, правова общественост, която и Тръмп, и Путин ненавиждат. Дали Тръмп е в плен на Путин, или просто боготвори самодържеца, който саботира кампанията на Хилъри Клинтън през 2016 г., за да подпомогне корумпирания ѝ опонент, едва ли има значение. През 2018 г. в Хелзинки целият свят наблюдаваше как Путин разхожда Тръмп като куче на каишка. Тръмп и голяма част от бялата християнска националистическа база MAGA се вълнуват от реакционната културна война и реваншистката агресия на Путин, както и от бруталността, с която той преследва целите си.

Публикувайки за "дисидента, който се изправи срещу кървавото управление на убийствата на Путин", американският християнски общественик Ръсел Мур написа: "Изисква се изпепелена съвест, за да гледаш тиранията на КГБ в Русия и да я наричаш "християнска".

Разбира се, Тръмп предпочита съвестта, която подобно на бифтек е прегоряла до пепел. Но моралният контраст между американската демокрация и MAGA путинизма е по-трудно да бъде затъмнен, ако Навални продължи да присъства в американската политика. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, един от разбитите инструменти на Тръмп във Вашингтон, заяви в петък, че Путин е "жесток диктатор" и че смъртта на Навални изглежда "емблематична за глобалния модел на Путин да заглушава критици и да елиминира опоненти от страх от инакомислие". Смъртта на Навални принуди Джонсън да се разграничи от служенето на думи на американските ценности и лоялността към Тръмп. Джонсън не е достатъчно добър акробат, за да се справи с това до ноември, без да падне.

В "Ню Йоркър" Маша Гесен описва Навални като "човек, чието съществуване сякаш правеше хората способни да преодоляват собствените си страхове".

Тръмп, напротив, е човек, чието съществуване зависи от насаждането на страх - в свидетелите на многобройните му предполагаеми престъпления и в духовно и морално пропадналите редици на MAGA, където страхът от чернокожите, страхът от имигрантите, страхът от ЛГБТК американците, страхът от феминистките, страхът от книгите, обучението, науката и от самия разум прави деградацията и корупцията на Тръмп да изглеждат по-безопасен вариант от реалността.

Описвайки Навални, Гесен пише: "Той виждаше мишените на своите разследвания като смешници с големи яхти, малко его и зашеметяващо лош вкус".

Тръмп, серийният измамник, осъден в граждански съд за сексуално посегателство, също е смешен човек. Присъствието на Навални в речите на демократите и образите от предизборната кампания могат да докарат до знанието не само путинистката корумпираност на Тръмп, но и неговата жалка абсурдност. Навални може да бъде посланик на онова, което бившият политически директор на AFL-CIO Майкъл Подхорцер нарича "антимагическото мнозинство" на Америка. Навални заслужава главна роля като говорител на Националния конгрес на Демократическата партия през август. Мъртвият руснак е живо обвинение за позора на MAGA.

---------

*MAGA - неформално движение "Направете Америка отново велика"

** Мар-а-Лаго е курорт и национална историческа забележителност в Палм Бийч, Флорида. Това е официалната резиденция на Доналд Тръмп, която той притежава от 1985 г. насам.