Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разединението на Запада е единствената възможност Русия да спечели

Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, „Клуб Investor“, 17.02.2024 г.

21:02 | 17 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

От Мюнхенската конференция по сигурността се очаква една следваща степен на консолидация на Европа, тъй като това е 60-годишнината ѝ и се очертава сериозен форум, който търси нови идеи и събира подкрепа за тях. Сега се консолидира разбирането за повратната точка за важността на сигурността, на Европа като фактор в партньорството със САЩ, но без да е в пълна зависимост по отношение на сигурността доц. Русия все повече показва, че не може да постигне победа на бойното поле и търси изход от ситуацията с пробив в когнитивното информационно пространство. Това коментира д-р Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Ролята на Европа в сферата на геополитиката и сигурността определено нараства. Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, ролята на Полша през последните две години сериозно се засили – тя консолидира около себе си Източна Европа, включително България и Румъния. Определено Украйна след като изтласка руския агресор ще бъде сериозен фактор. Това променя не просто баланса вътре в Европа, а нейния потенциал да има по-сериозна позиция в света, смята Шаламанов.

Във връзка с това дали има шанс да надделеят нагласите да се остави възможността на Путин да вземе каквото е придобил и Украйна да бъде жертвана, Шаламанов заяви, че Европа е научила много уроци и такава грешка едва ли би била допусната. Ако има обсесия около изхода от войната на Русия, именно там трябва да се очакват промени, защото залогът за бъдещето на Европа, минавайки през присъединяването на Украйна към ЕС, е много голям.

Украйна показа, че може да издържи брутална руска агресия. Военното производство в Украйна също набира скорост по отношение на технологични решения в сферата на безпилотни, летателни и морски апарати, които виждаме, че дават ефект особено в Черно море. Когато има собствено оръжейно производство и достатъчно опит, Украйна може да нанесе доста по-сериозни щети на Русия, дори извън територията на Украйна или на окупираната част от нея, отбеляза Шаламанов.

„Отговорът на Русия ще бъде насочен към това да сплаши Запада и да го разедини, но понякога с доста недобре премислени заплахи, които само ще помогнат на Запада да се ориентира в ситуацията и да бъде по-единен. В голяма степен войната е и на бойното поле, и в информационното и технологично пространство, но в това отношение колкото и да изглежда Путин подготвен, демокрацията винаги надделява.“

Изказването на Путин, че Байдън е по-добрият избор, защото е „предсказуем“, Шаламанов определи като поредния опит да се постигне някаква степен на объркване и заблуда чрез информационни послания. Всички тези стъпки са сигнал, че Русия разбира, че не може да постигне победа на бойното поле и търси изход от ситуацията с пробив в когнитивното информационно пространство.

„Единственият начин ситуацията да не се развие добре, е нашето разединение. Но мисля, че сме научили този урок на ниво НАТО и ЕС, но и на ниво България.“

Във връзка с ротацията, която предстои, Шаламанов посочи, че това е една добра възможност да се обнови визията и да се даде една много по-амбициозна и дългосрочна визия за развитие на България и то с обвързване на сигурността с икономиката и правовата държава. Това трябва да бъде изговорено по вдъхновяващ начин, защото тази трансакционна политика, която наблюдаваме напоследък, обърква хората.

„За да преодолеем трудностите, е необходима дългосрочна стратегия и цел, която обединява хората. Очакванията ми са тази възможност да бъде използвана при ротацията, за да не бъде една трансакция, а да бъде рестартиране със сериозна добавена стойност.“

По отношение на ситуацията в Близкия изток според Шаламанов трябва добре да разберем заплахата, която Израел са идентифицирали от радикализация, от допускане на гета, които пораждат дългосрочно напрежение, от което произлиза насилие. Европа е носител на ценности – свобода и толерантност, но там, където другата страна взривява границата на толерантността – а именно тероризмът, не може да има компромиси. Европа трябва да бъде готова за такъв тип предизвикателства поради недоглеждането на редица процеси, като миграцията в Близкия изток.

„Очаквам ротацията да премине гладко, защото има три основни фактора, които доведоха до това правителство – помощта от Запада – ЕС, НАТО, САЩ, от друга страна е войната в Украйна и от трета – достигнато ниво на зрялост, че проблемите у нас не могат да бъдат решени с конфронтация и обсесия около имена.“

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.