Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Войната в Украйна ще раздели държавите на спазващи и неспазващи международното право

Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи, в "Светът е бизнес" 08.04.2024 г.

21:12 | 8 април 2024
Автор: Георги Месробович

Войната на Русия срещу Украйна отвори кутия на Пандора, като се вижда как различни режими по света, които не искат да се съобразяват с международното право започват да усещат прилив на сили от ситуацията. Решението там ще бъде в най-добрия случай едно примирие, но без международно признаване на тези завоювани територии за Русия. Това неизбежно ще доведе до едно трайно изолиране между държавите, които спазват международното право и тези, които не искат да го спазват, това коментира Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Членството ни в НАТО и ЕС са големи успехи за България, като сега изоставаме с модернизацията на въоръжените сили, но трябва да наваксаме, заради геополитическата обстановка, каза Сталев. Той допълни, че целият ЕС трябва да положи усилия, за да изгради собствена отбранителна система, тъй като основата на НАТО не може да се крепи на американската военна индустрия. Съюзът също така трябва да изгради нови приоритети за отбрана и военна индустрия.

Изолационистките политики и лозунги на Доналд Тръмп са изключително вредни за САЩ и интересите им, както и тези на партньорите на страната. Тези изказвания са предизборно мотивирани, но гостът вярва, че тази посока би била голям удар върху икономиката и престижа на САЩ.

„Това показва, че във всички държави от НАТО и ЕС е много важно да има консенсус по външнополитическите приоритети. България се радваше на този консенсус дълго време. Не трябва да допускаме и сега преди европейските избори да се получава разминаване по това отношение по чисто егоистични и партийни интереси. Европа е изправена пред много сериозни предизвикателства, тя самата трябва да започне да мисли много по-сериозно за промяна в приоритетите на ЕС.“

ЕС винаги се е основавал на мира и на икономическият напредък, като е пренебрегвал отбраната и външната политика, но сега трябва да ги приоритизира, както и да преосмисли някои икономически политики.

Създаването на самостоятелна палестинска държава е по-лесно да се каже, отколкото да се осъществи. Една от причините за това е, че палестинското население в и извън Газа не живее в единна икономическа среда, като то винаги е било подложено на натиска от различни радикални групи, които искат да подхранват изолацията му и тоталната му икономическа зависимост от субсидии на различни фондации и страни, защото при евентуална независимост то влиянието там ще бъде загубено. В сценария, в които се обособява самостоятелна държава трябва да се развива икономическата самостоятелност на Палестина, което липсва в момента.

Изборите в Турция дадоха хубав сигнал на Европа и България. Гостът обясни, че те бяха проведени честно и отчете победа на опозицията. Видя се че апетитите за власт в страната не намират подкрепа от населението. Той не смята, че Турция би се възпротивила на предложението за самостоятелна палестинска държава и е в интерес на страната да се намери решение в Близкия изток, тъй като при евентуална намеса на повече играчи може Турция да бъде принудена да се въвлече в действия.

Гостът каза, че войната на Русия срещу Украйна отвори кутия на Пандора, като се вижда как различни режими по света, които не искат да се съобразяват с международното право започват да чувстват прилив на сили от ситуацията.

„Аз смятам, че основният конфликт, който дестабилизира света е войната на Русия в Украйна. Тя е война без ясни причини, защото защитата на малцинствата не е международноправно основание за война. Ние виждаме по примера на Кипър, който точно 50г. вече е разделян и досега тази кипърска турска част не е призната международно и надали ще бъде призната. Не вярвам и териториите завзети с военни действия от Русия в Украйна да бъдат международно признати. Така че решението там ще бъде в най-добрия случай едно примирие, но без международно признаване на тези завоювани територии за Русия. Това неизбежно ще доведе до едно трайно изолиране между държавите, които спазват международното право и тези, които не искат да го спазват. Виждаме че при една сравнително малка територия в Кипър 50 години не може да се намери решение. Не съм оптимист, че и конфликтът в Украйна може да бъде решен чрез признаване на тези територии.“

Той допълни, че Китай не би предприела военни действия, тъй като не би рискувала благоденствието си с агресивни ходове. Страната винаги е действала с метода на бавното убеждение, но не военно такова.

Системата на международното право не работи, както би трябвало да го прави. Това си проличава с невъзможността на Съвета за сигурност да функционира, тъй като Русия е постоянен член и константно упражнява вето в свои интерес. Гостът обясни, че има нужда от промяна в устава на ООН, тъй като ситуацията, в която постоянен член на Съвета за сигурност започва агресивни военни действия и има възможността да продължи да гласува, е абсурдна.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.