Украйна търси оборудване за електропреносната си мрежа и боеприпаси, за да я пази

Украйна планира да построи още два ядрени блока на АЕЦ "Хмелницки", като използва блоково тяло от България - прогнозите са, че ще отнеме две години и половина, за да се добави един гигават към обема на електроснабдяването

15:00 | 6 април 2024
Автор: Олеся Сафронова, Дарина Краснолуцка
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна, по време на неотдавнашната среща на Международната агенция по енергетика в Париж.Снимка: Bloomberg LP
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна, по време на неотдавнашната среща на Международната агенция по енергетика в Париж.Снимка: Bloomberg LP

Украйна се нуждае от подобрена противовъздушна отбрана, за да защити енергийните си активи от ракетните атаки на Русия и да избегне прекъсвания на електрозахранването това лято, когато потреблението на електроенергия се доближи до зимния си пик, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко.  

Енергийните съоръжения се превърнаха в ключови цели както за Русия, така и за Украйна, тъй като войната продължава вече трета година. Силите на Москва нанесоха удари по украинската енергийна мрежа, за да парализират икономиката ѝ, докато Киев се насочи към руските петролни рафинерии, за да намали доставките на гориво за армията си и приходите, от които се нуждае за финансиране на инвазията.

Руските бомбардировки на украински енергийни обекти през последните седмици бяха по-мащабни и по-добре планирани от атаките през предходните две години, като извадиха от строя съоръжения за производство на електроенергия и ограничиха доставките на електричество. Това направи възстановяването на оборудването и защитата на мрежата ключови приоритети за правителството, макар че то се затруднява да оцени колко са нанесените щети. 

"Разрушенията бяха значителни - в производството на електроенергия и в преноса на електроенергия. Ситуацията е трудна", каза Галушченко в интервю в офиса си на главната улица в Киев. "Все още не разбираме мащаба на щетите, тъй като много съоръжения все още са в отломки и не можем да достигнем до тях". 

Общите загуби не са официално изчислени, въпреки че Галушченко заяви, че те вече се измерват в милиарди гривни - 1 милиард гривни се равнява на около 26 милиона долара - и може да продължат да нарастват. В крайна сметка мащабът може да достигне милиарди долари, каза той. 

Според официални лица вече са засегнати шест гигавата електроенергия - три пъти повече, отколкото Украйна е планирала да внася от западните си съюзници тази зима. DTEK, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, заяви, че 80 % от съоръженията ѝ са сериозно повредени.  

Галушченко заяви, че Украйна търси необходимото ѝ енергийно оборудване по целия свят - и по-специално в съседните страни - за да замени повредените си машини. Но това търсене може да се окаже безсмислено, ако страната не разполага с достатъчна противовъздушна отбрана, каза той. Жизненоважният пакет от американски помощи на обща стойност над 60 млрд. долара е блокиран в Камарата на представителите, а боеприпасите са на изчерпване.  

Екологични катастрофи
Топлоелектрическите и водноелектрическите централи бяха основният фокус на руските удари през пролетта. Тези атаки заплашват не само със загуба на електроенергия, но и с екологични катастрофи, каза Галушченко.

"Атаките срещу производството на електроенергия от ВЕЦ са терористични актове и военни престъпления, тъй като засягат не само производството на енергия, но и работата на язовирите по реките", каза министърът. 

След като през последните седмици бяха ударени украинските хидросъоръжения "Днестър" и "Канив", президентът Володимир Зеленски предупреди, че Русия иска да повтори бедствието, което се случи в Херсонска област миналото лято, когато разрушаването на язовир "Каховка" предизвика масови наводнения.

Целта на Русия е да съсипе икономиката на Украйна, заяви Галушченко, като добави, че още по-големи щети по мрежата ще затруднят посрещането на пиковите стойности на потреблението това лято. 

"Определено ще общуваме с хората", каза той. "Всеки иска да живее комфортно, но трябва да мислим за това, че в момента има ограничения".

През последните две години Киев използва успешна кампания за "разумно потребление", като въведе плаващи прекъсвания на електрозахранването, спря електрическия градски транспорт и помоли украинците да използват само онези устройства, от които наистина се нуждаят.

"В зависимост от ситуацията през юли и август ще помолим хората да пестят колкото се може повече", каза Галушченко. "Руснаците не могат да предизвикат повторение на прекъсванията на електрозахранването от 2022 и 2023 г. Дори и в случай на огромни щети, ние ще имаме основно производство, което покрива от 30% до 50% от нуждите ни".   

Галушченко не изключи възможността за увеличаване на тарифата за електроенергия за домакинствата и заяви, че правителството проучва множество начини за финансиране на ремонтите на енергийните си активи. През юни миналата година Киев почти удвои цената на електроенергията след зимните атаки. 

"Днес ситуацията е още по-сложна, в сравнение с миналата година, тъй като загубихме голяма част от производството на водноелектрическа енергия и трябва да проведем планови ремонти на ядрените блокове", каза той.

Украйна планира да построи още два ядрени блока на АЕЦ "Хмелницки", като използва наличното оборудване. Според официални лица един от блоковете е почти готов. През юли миналата година българските законодатели одобриха план за отказ от десетилетния проект за изграждане на ядрена централа в крайдунавския град Белене и преговори за продажба на оборудване на Украйна. Планът включваше продажбата на два реактора, парогенератори и друго оборудване. 

"След като имаме блоково тяло, ще ни отнеме две години и половина, за да започнем експлоатацията на блока, който може да добави един гигават към обема на електроснабдяването", каза Галушченко. "Това е много важно, тъй като украинската икономика ще се нуждае от повече електроенергия".