НАТО предлага 5-годишен фонд за $100 млрд за Украйна

Розалинд Матисън, Bloomberg

12:33 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво знаем за предложението на НАТО към Украйна? Колко е важно?

Има две страни. От едната страна е фондът за 100 млрд долара за 5г. От друга страна е прехвърлянето на оперативната отговорност за доставки на оръжие на самото НАТО.

В момента доставките на оръжие бяха главно от САЩ. Сега тези доставки се връщат обратно към НАТО като част от предложението, което може да се обсъжда на срещата днес и утре, в сряда и четвъртък.

Идеята е да разсрочи тази помощ за Украйна в дълъг период от време отчасти заради политическата среда в САЩ в момента и перспективата Доналд Тръмп да се върне в Белия дом след изборите. Той е доста критичен към помощта за Украйна. През годините е доста критичен и към НАТО и предложи да намали американската вноска.

Но заради политическия климат в САЩ, дали в Белия дом ще бъде Доналд Тръмп или Джо Байдън, има усещане за тревога дали страната ще може да продължи да подкрепя потока помощ за Украйна.

Например пакетът от 60 млрд долара все още е блокиран от Конгреса, където стои от месеци. Така че идеята е да се защити част от тази помощ през НАТО. Въпросът е дали ще има успех.

Предложението ще се обсъжда днес. Може да не събере цялата подкрепа на страните в НАТО. Но определено това е най-важния въпрос, който ще се обсъжда.

Щях да ви питам какво става с това финансиране, ако Тръмп бъде избран. Но какво друго ще бъде в дневния ред на срещата на НАТО?

Освен това ще се обсъжда ръководството на НАТО. Все още е отворен въпросът кой ще смени Йенс Столтенберг. Говореше се за премиера на Нидерландия Марк Рюте, който беше водещия кандидат. Сега обаче някои балтийски страни подкрепят Румъния. Президентът на Румъния Клаус Йоханис. Смята се, че той може би ще събере подкрепа.

Изглежда обаче, че по-голямата подкрепа остава за Марк Рюте.

И все пак ще се водят разговори кой ще оглави НАТО в една евентуално съвсем различна ситуация през следващите 5г.

Не само защото конфликтът в Украйна все още продължава, но и защото остават фундаменталните въпроси за самоотбраната на Европа във времена, когато Владимир Путин може да реши да погледне по-далеч към Европа.

Освен това продължава и конфликтът в Близкия изток. Остават и напреженията между САЩ и Китай.

В такава сложна среда имате нужда от човек, който да може да поведе НАТО и всички членове към някакво единство.

Така че това е основния въпрос и втората най-важна тема на днешната среща на НАТО.