НАТО призовава за предпазливост по отношение на плана за помощ от $100 млрд. за Киев

На срещата на външните министри на алианса в Брюксел някои страни изразиха съмнения относно перспективите за намиране на ново финансиране за плана

19:41 | 4 април 2024
Автор: Наталия Дрождяк
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съюзниците от НАТО ограничават очакванията си за приложимостта на предложения фонд от 100 млрд. долара в подкрепа на Украйна, тъй като алиансът се опитва да намери начин да предостави достатъчна помощ на Киев.

На срещата на външните министри на алианса в Брюксел някои страни изразиха съмнения относно перспективите за намиране на ново финансиране за плана на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за обединяване на съюзническите вноски за пет години. Според високопоставен дипломат, присъствал на обсъжданията, няколко министри са предложили да се обещае по-малка сума, която съюзниците да могат по-ясно да подкрепят.

Много министри подчертаха, че инициативата на НАТО не бива да се конкурира с двустранната помощ и помощта на ЕС, и предупредиха, че Алиансът не бива да дава обещания на Украйна, които не може да изпълни, според присъствали на дискусиите служители, които говориха при условие за анонимност. Друг високопоставен дипломат заяви, че сумата от 100 млрд. долара е толкова голяма, че вероятно ще трябва да се отчетат двустранните дарения, които държавите членки предоставят на Украйна, което означава, че всяко допълнително ново финансиране вероятно ще бъде незначително.

"Трябва да избегнем дублирането, двойната отчетност, броенето на два пъти повече пари или купуването на едни и същи неща", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес пред малка група репортери в сряда вечерта. Все пак в края на краищата "всички ние искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, по отношение на обема и по отношение на времето", каза той.

Опасенията подчертават тежките дискусии, които съюзниците ще трябва да проведат, за да постигнат споразумение навреме за срещата на върха на лидерите във Вашингтон през юли. Тъй като официална покана за присъединяване на Украйна не е на дневен ред тази година, НАТО се стреми да предложи пакет от мерки за Киев, който да послужи като "мост" към членството и да създаде предвидимост на подкрепата на съюзниците през следващите години, като същевременно изпрати послание на Русия за тяхната решимост.

Обсъжданията се провеждат на фона на задълбочаващите се притеснения за ситуацията на място в Украйна поради сериозния недостиг на боеприпаси за силите на Киев. Затоплянето на времето засилва опасенията, че Русия ще има по-добри изгледи да пробие фронтовата линия, когато поднови атаките си тази пролет и лято.

Разпокъсаната подкрепа на Европа за Украйна/Най-големите държави в ЕС изостават от Балтийските държави със средствата като дял от икономиките си

Украинският външен министър Димтро Кулеба заяви пред репортери, че е предал на членовете на НАТО "много отрезвяващо послание" за жертвите на руските въздушни атаки, като призова съюзниците да засилят противовъздушната отбрана на Украйна, включително с американската система Patriot, "единствената система, която ефективно прихваща балистични ракети".

След дискусия при закрити врата Кулеба заяви пред репортери, че "съюзниците ще предприемат действия за разпределяне, намиране, идентифициране на тези допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да ги доставят на Украйна".

В допълнение към фонда НАТО се стреми да поеме по-голяма отговорност за координирането на доставките на оръжия за Украйна, което досега се ръководеше от ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна. Макар че подобен ход би предпазил структурата от политически промени в САЩ, особено ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, той също така бележи промяна в ролята на НАТО във войната.

Досега алиансът се стремеше да се дистанцира от оръжейната помощ на съюзниците, за да избегне всякаква ескалация на войната. Но съюзниците не се притесняват от опасността, която подобен ход може да създаде, според висшия дипломат, който подчерта, че вместо това НАТО се опитва да премине от спонтанни инициативи за подкрепа на Украйна към по-предвидима и устойчива система.

"Икономическата подкрепа за Украйна не е благотворителност, а инвестиция в собствената ни сигурност", заяви Столтенберг пред репортери след първия ден от срещите, които продължават и в четвъртък. "Днес не взехме окончателни решения какъв точно формат ще установим, но се съгласихме да започнем планиране."

Макар че все още предстои да се уточнят механизмите на отчитане на фонда, той вероятно ще се основава на брутния вътрешен продукт на страните - метод, който според много служители би могъл да реши проблема с разпределението на тежестта по отношение на помощта за Украйна. Франция, по-специално, изостава от съюзници като Германия и балтийските и скандинавските страни по отношение на средствата, които предоставя на Украйна. Според друг високопоставен пратеник Франция е била сред съюзниците, които са изразили скептицизъм по отношение на плана по време на срещата.

"Не се постига нищо, за да се предоставят пари на хартия", заяви в четвъртък германският външен министър Аналена Баербок в интервю за радио Deutschlandfunk. "Важното е действително да бъдат извършени доставки на оръжия и боеприпаси, които ще позволят на Украйна да се защитава".