Петролът поскъпва, докато търговците се подготвят за удара на Иран срещу Израел

Фючърсите на Brent се покачиха до $91, след като затвориха с 1,1% по-високо в сряда, докато West Texas Intermediate беше над $86.

09:29 | 11 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се покачи за втора сесия, тъй като търговците следяха за потенциална атака срещу Израел от Иран или негови подставени лица, което може да предизвика значителна ескалация на военните действия в Близкия изток.

Фючърсите на Brent се покачиха до $91, след като затвориха с 1,1% по-високо в сряда, докато West Texas Intermediate беше над $86. САЩ и техните съюзници смятат, че ударът е неизбежен, според запознати хора, който ще последва заплаха от страна на Иран да удари Израел заради атака срещу дипломатически комплекс в Сирия миналата седмица.

Петролът е поскъпнал с почти 18% тази година, тъй като геополитическото напрежение се комбинира с намаляването на доставките от ОПЕК+, за да повиши цените. Все пак има насрещни ветрове под формата на нарастващи запаси от суров петрол в САЩ — сега най-високите от юли — и гореща инфлация в САЩ, която може да забави намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв.

Много от най-големите търговци в света и банките на Уолстрийт се насочват към възходящия тон на цените, като някои виждат възможно връщане до $100 за глобалния бенчмарк. Macquarie Group обаче каза, че Brent ще навлезе в мечи пазар през втората половина на годината, като скорошните печалби е малко вероятно да се задържат, ако геополитическите събития не доведат до действителни прекъсвания на доставките.

„Настоящата геополитическа среда продължава да оказва подкрепа на цените на петрола“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV в Сингапур. Въпреки това, „по-нататъшното развитие е ограничено без нов катализатор или по-нататъшна ескалация в Близкия изток“.

В сряда върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей повтори обещанието да отмъсти на Израел за удара срещу Дамаск. Въпреки това началникът на военноморските сили каза наскоро, че страната няма да блокира Ормузкия проток, основен търговски път за близкоизточния петрол.