ОПЕК ще иска да изпревари барелите от стратегическия резерв

Ребека Бабин, старши енергиен трейдър, CIBC Private Wealth Group

16:30 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Благодаря, че обяснихте различните сценарии. Но докато имаме повишен геополитически риск, появи се и неочакван спад на износа от Мексико. Отбелязахте го. Това само по себе си важно ли е? Или понеже е обвързан с геополитическия момент, затова кара хората да се замислят?

Обикновено не би било много важно. Но сега не точно геополитическият риск играе роля за потенциалното смущение в предлагането. А фактът, че имаме такива смущения и в Русия заради атаките с дронове от Украйна.

Някои руски рафинерии бяха ударени. Намалиха част от износа на техния по-тежък петрол и затова мексиканският износ също на тежък суров петрол става толкова важен. И затова има такъв силен ефект.

Освен това в Мексико предстоят избори. Някои от обещанията са да запазят повече от продукта си в страната.

Така че има известна поза. Хората си мислят, че тези големи съкращения ще започнат да се усещат след изборите. Може би това е краткосрочно смущение, но се отразява доста на пазара в момента.

Като говорим за избори, в САЩ ще има подобни опасения. Вече знаем, че САЩ може да освободи петрол от стратегическия резерв. Ако това вече е оценено, понеже годината е изборна, а знаем, че Белият дом иска да направи всичко възможно, за да намали тревогите на избирателите, дали освобождаването на петрол от резерва ще се отрази съществено на цените? След като знаем, че най-вероятно това ще стане?

Не вярвам, че е оценено. Хората говорят за това, че е възможно. Но след като вече източихме толкова много от стратегическия петролен резерв, последния път пуснахме 180 млн барела и запасите са ниски, сега въпросът е дали ще поиска да направи повече?

Администрацията на Байдън може да пусне само между 30 и 50 млн барела следващия път, много по-малко отколкото по време на руската инвазия в Украйна. Тогава имаше реално смущение в предлагането.

Той би разчитал на размяна, ако извади барелите. Така че пазарът леко се колебае да го оцени. Но мисля, че ОПЕК си мисли как не иска да изостава след отпускането на стратегическия резерв както през 2022г. Защото не са пускали повече барели от години. Само съкращават.

Така че ако излезе стратегическият резерв, излиза и ОПЕК, но пръв. Няма да бъдат агресивни, но целта им ще бъде да запазят контрола на пазара. Не да го загубят в полза на стратегическия американски резерв.