Израел успешно е отблъснал атаката с над 200 дрона и ракети от Иран

„Въпросът може да се счита за приключен“, каза мисията на Иран в ООН

06:53 | 14 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран изстреля въоръжени дронове и ракети срещу Израел в събота, отбелязвайки нова и по-нестабилна фаза в близкоизточния конфликт. Атаката, която бе обявена като отмъщение за израелски удар в Сирия, при който бяха убити висши ирански военни офицери, беше първият път, когато Иран удари Израел от собствената си територия.

Повечето от над 200-те балистични ракети, крилати ракети и атакуващи дронове, изстреляни от Иран, са били прехванати с помощта на съюзниците на Израел, каза израелският военен говорител Даниел Хагари рано в неделя. Той каза, че единствените пострадали са били тежко ранено 10-годишно момиче и незначителни щети на военна база. По-рано Хагари нарече атаката от Иран „тежка и опасна ескалация“.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, след като иранската атака беше отблъсната. Байдън каза в публикация на X, че американският ангажимент към сигурността на Израел е „желязна“.

Мисията на Иран в ООН заяви, че действието е "легитимен" отбранителен отговор на удара в Дамаск - за който Израел не е признал извършването - и предположи, че това е предупреждение. Иран също така предупреди САЩ да стоят настрана от конфликта.

„Въпросът може да се счита за приключен“, каза иранската мисия в публикация в социалните медии. „Въпреки това, ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен."

Множество сигнали за въздушна тревога прозвучаха на различни места в Израел: Йерусалим, Беер Шева и Димона на юг и еврейското селище Ариел на Западния бряг. Жители на Йерусалим съобщават, че са чули взривове. Сигнали за тревога се включиха и в северната част на Израел. Израелските отбранителни сили съобщиха, че са прекъснали GPS услугите в някои райони, за да помогнат за противодействието на атаката.

Служител на отбраната на САЩ потвърди, че американските сили в региона са свалили изстреляни от Иран дронове, насочени към Израел. САЩ смятат военния отговор на иранската атака за успешен, каза друг американски служител, запознат с въпроса.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че е разположило самолети на Кралските военновъздушни сили, за да прехванат ирански дронове, насочени към Израел, ако е необходимо.

Израел подобри значително противовъздушната си отбрана през последното десетилетие и половина, като добави нови системи за прехващане на балистични ракети, изстреляни от разстояние до 2400 километра. Този обхват включва Йемен, Сирия и Ирак, където са базирани групировки на бойци, съюзени с Иран, както и Иран.

Най-активната и известна противовъздушна отбрана на Израел е Iron Dome, която е прехванала хиляди ракети, изстреляни от палестински бойци в Газа от 2011 г. насам. Но Iron Dome е предназначена за ракети и дронове с малък обсег и е само една от модерните ПВО системи на място.

Израел разполага и със система за прехващане на ракети среден до голям обсег, известна като David’s Sling, и отбранителна система Arrow.

Скорошната история показва, че всяко нападение ще бъде съпоставено с това, което може да последва от противниците на Иран. Когато САЩ убиха генерала от Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани през 2020 г., например, Иран избра несмъртоносни атаки срещу военни бази.

Израелски официални лица казаха, че ако тяхната страна бъде ударена, лидерите на Иран трябва да очакват контраатака, въпреки че Израел може да прецени това, което описа като провал на иранското нападение, при избора на своя отговор.