Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евентуална нова ескалация в Близкия изток може да се слее с войната в Украйна

Здравко Попов, философ и дипломат, в "Клуб Investor" 12.04.2024 г.

20:30 | 13 април 2024
Обновен: 11:57 | 15 април 2024
Автор: Георги Месробович

С постоянната ескалация в Близкия изток удар на Иран или превантивен такъв от Израел привидно изглеждат много правдоподобни. Но един такъв евентуален удар би означавал намеса на други големи играчи. Не знаем дали ескалацията на близкоизточния конфликт няма да прелее и да се слее с войната в Украйна. Голяма война може да се окаже твърде вероятно развитие на тези процеси, това коментира Здравко Попов, философ и дипломат, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Американското разузнаване предупреди, че е възможна ответна реакция от страна на Иран или нейни проксита срещу Израел, след удара върху иранско консулство в Сирия. Войната може да ескалира в много посоки, като една от тях е конфликт между Иран и Израел, ако допуснем, че управленците в двете държави вземат не вземат решения на база разум вече, каза Попов. Той допълни, че за сега може да го разглеждаме само като предупреждение.

Гостът смята, че Израел показва значително по-автономно поведение спрямо началото на войната, като тогава все още се наблюдаваше съгласуване в действията със САЩ. В началото съществуваше възможност за споразумения между „Хамас“ и Израел, но Нетаняху показа решителност да завърши операцията си до край, като унищожи „Хамас“, което доведе до много реакции като тази на хутите в Червено море и активизиране на „Хизбула“.

„Ситуацията от тук нататък стана наистина невъобразима, така че сега като споделяме тази информация, дадена  ни от американски служби за сигурност, тя изглежда правдоподобна. Защото в контекста на всичко това, което видяхме, нищо чудно да се случи точно това, а дори и превантивен удар на Израел срещу Иран. Това би означавало намеса и на други големи играчи в този конфликт. Ние не знаем дали ескалацията на близкоизточния конфликт няма да прелее и да се слее с войната в Украйна. Голяма война може да се окаже твърде вероятно развитие на тези процеси. От тази гледна точка смятам, че Международната общност показва безсилие. Тя не може да се справи.“

България изглежда скромно на геополитическата и европейската карта, с оглед на вътрешните политически конфликти в страната. Въпреки това се изготвя за първи път от 30 г. външнополитическа стратегия на България, което би разчупило тенденцията за спонтанно вземане на решения във външнополитически план. Гостът каза, че за първи път се вижда опит страната ни да планира позициите си, съгласувайки ги с националния интерес и сигурност.

Бъдещето не документа не е ясно, тъй като той трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и депозиран в Народното събрание, където се очакват разногласия по тези теми. В този документ за първи път се заговаря за институционална публична дипломация. Тя представлява дипломация насочена към гражданите на други страни, а не към правителствата им. Публичната дипломация изисква нов набор от умения и въвежда и културната, икономическата и дигиталната дипломация у нас на толкова високо управленско ниво.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.