Китай е в центъра на рекордното рали на златото

Високите цени вероятно ще намалят ентусиазма на някои от купувачите на злато, но пазарът се оказва необичайно устойчив

11:00 | 21 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повишаването на цената на златото до рекордни стойности над 2400 долара за тройунция през тази година завладя световните пазари. Китай, най-големият производител и потребител на благородния метал в света, е в центъра на необикновения възход.

Намаляващото геополитическо напрежение, включително войната в Близкия изток и Украйна, и перспективата за по-ниски лихвени проценти в САЩ засилват значението на златото като инвестиция. Но ралито се подхранва от нестихващото китайско търсене, тъй като купувачите на дребно, инвеститорите във фондове, търговците на фючърси и дори централната банка гледат на златото като на средство за съхранение на стойността в несигурни времена.

Най-голям купувач
Китай и Индия обикновено си съперничат за титлата най-голям купувач в света. Но това се промени миналата година, когато китайското потребление на бижута, кюлчета и монети нарасна до рекордни нива. Търсенето на златни бижута в Китай нарасна с 10%, докато в Индия спадна с 6%. Междувременно китайските инвестиции в кюлчета и монети нараснаха с 28 %.

Gold’s Record-Breaking
Китай потребява повече кюлчета. Азиатската държава увеличава преднината си пред Индия в инвестициите в златни кюлчета и монети

И все още има място за нарастване на търсенето, каза Филип Клапвайк, управляващ директор на базираната в Хонконг консултантска компания Precious Metals Insights Ltd. На фона на ограничените възможности за инвестиции в Китай продължителната криза в сектора на недвижимите имоти, нестабилните фондови пазари и отслабващият юан насочват парите към активи, които се възприемат като по-сигурни.    

"При тези обстоятелства наличните пари за активи като златото - и всъщност за нови купувачи - са доста значителни", каза той. "В Китай няма много алтернативи. При наличието на валутен и капиталов контрол не можеш просто да търсиш други пазари, където да вложиш парите си."

Вносът скача
Въпреки че Китай добива повече злато от която и да е друга страна, той все още трябва да внася много и количествата стават все по-големи. През последните две години покупките в чужбина възлизат на над 2800 тона - повече от целия метал, който е в основата на борсово търгуваните фондове по света, или около една трета от запасите, държани от Федералния резерв на САЩ.

Gold’s Record-Breaking
Китайският внос на злато нараства с началото на 2024 г. 

Въпреки това темпът на доставките напоследък се ускори. Вносът нарасна в навечерието на Лунната нова година в Китай, която е пиков сезон за подаръци, и през първите два месеца на годината е с 53% по-голям от този през 2023 г. 

Централна банка
Китайската народна банка купуваше в продължение на 17 поредни месеца, което е най-дългият период на покупки в историята ѝ, тъй като се стреми да диверсифицира резервите си от долара и да се предпази от обезценяване на валутата.

Gold’s Record-Breaking
Китайската народна банка е най-големият купувач сред централните банки

Тя е най-запаленият купувач сред редица централни банки, които предпочитат златото. Официалният сектор набра почти рекордни количества от благородния метал през миналата година и се очаква да запази повишените си покупки и през 2024 г.

Шанхай Премиум
Показателно за очарованието на златото е, че китайското търсене остава толкова силно, въпреки рекордните цени и по-слабия юан, който лишава купувачите от покупателна способност.

Gold’s Record-Breaking
Повишени цени на златото в Китай. Премията скача, тъй като обемите на търговия нарастват

Като основен вносител, купувачите на злато в Китай често трябва да плащат премия над международните цени. В началото на месеца тя скочи до 89 долара за тройунция. Средната стойност за последната година е 35 долара при историческа средна стойност от едва 7 долара.   

Със сигурност високите цени вероятно ще намалят ентусиазма на някои от купувачите на злато, но пазарът се оказва необичайно устойчив. Китайските потребители обикновено изкупуват злато при спад на цените, което спомага за установяването на долна граница на пазара в периоди на слабост. Този път това не е така, тъй като китайският апетит помага да се поддържат цените на много по-високи нива.

Това предполага, че ралито е устойчиво и купувачите на злато навсякъде по света трябва да се чувстват комфортно от нарастващото търсене в Китай, каза Никос Кавалис, управляващ директор на консултантската компания Metals Focus Ltd.

Китайските власти, които могат да бъдат доста враждебно настроени към пазарните спекулации, не са толкова оптимистични. Държавните медии предупредиха инвеститорите да бъдат предпазливи в преследването на ралито, а Шанхайската борса за злато и Шанхайската борса за фючърси повишиха изискванията за маржин на някои договори, за да предотвратят прекомерното поемане на риск. Този ход на SHFE последва покачването на дневните обеми на търговия до петгодишен връх.

Потоци на ETF
По-малко бурен начин за инвестиране в злато е чрез борсово търгувани фондове. По данни на Bloomberg Intelligence почти всеки месец от юни насам в континентален Китай са постъпвали пари в ETF за злато. За сравнение, в останалата част на света се наблюдава голям отлив на средства от златни фондове.

Gold’s Record-Breaking
Вливане и отлив на злато в ETF

Притокът на пари възлиза на 1,3 млрд. долара досега през тази година, в сравнение с 4 млрд. долара отлив от фондовете в чужбина. Ограниченията за инвестиране в Китай отново са фактор тук, като се имат предвид по-малките възможности за китайците извън местните имоти и акции.

"Търсенето в Китай може да продължи да се увеличава, тъй като инвеститорите се стремят да диверсифицират авоарите си със суровини", заяви в бележка анализаторът на BI Ребека Син.