В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Може да видим корекция от 5% до 10% на S&P 500 в следващите месеци

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест, във "В развитие" 18.04.2024 г.

15:24 | 18 април 2024
Обновен: 17:21 | 18 април 2024
Автор: Георги Месробович

В деня на атаката на Иран срещу Израел се видя колебливост на пазарите на акции и облигации, но сега изглежда инвеститорите са умерено спокойни и най-вероятно пазарите са отчели предварително геополитическите рискове в цените. Пазарите сега се движат от икономическите новини, като те са в етап на корекция след фантастичните месеци на рали, което се видя в края на 2023 г. и началото на тази. Тепърва може да очакваме по-сериозна корекция, като не е изключено да видим подобна при S&P 500 от между 5% и 10% в следващите няколко месеца, това коментира Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

След атаката на Иран срещу Израел, пазарите изглеждаха спокойни при отварянето си в понеделник, но по-късно през деня, когато се заговори за ответен удар на Израел се видя притеснение от разширяване на конфликта и започна разпродажба на пазара на акциите, каза Великов. Той допълни, че не се видя бягство към облигационните пазари, които често отразяват интерес при инвеститорско отдръпване от акциите. Облигациите също отбелязаха спадове в цените, като гостът смята, че това се дължи на икономическите фактори, а не на геополитическите.

Сега се вижда спокойствие у инвеститорите, като не се вижда скок при петрола и най-вероятно пазарите са отчели предварително геополитическите рискове в цените. Гостът смята, че пазарите сега се движат от икономическите новини, като те са в етап на корекция след фантастичните месеци на рали, което се видя в края на 2023 г. и началото на тази. Той допълни, че тепърва предстои по-сериозна корекция, като не е изключено да видим подобна при S&P 500 от между 5% и 10% в следващите няколко месеца.

Гостът обясни, че може да се направи анализ на слабо представящи се позиции и да се внимава за обръщане на пазара, както и при добре представилите се акции може да се очаква затваряне на позиции.

„До преди няколко години имахме политика на инвестиране без голяма алтернатива. Сега алтернативата е налице, това се вижда и при излизане от пазара на акции – инвеститорите имат възможност да влязат на пазара на облигации с добра възвръщаемост. За да отговорим на този тренд преформатирахме един от нашите фондове. Направихме го като фонд с целева дата на падеж, като всички облигации са с дата на падеж не по-късно от 2028 г., като идеята е при тези фондове да комбинират най-доброто от облигациите с най-доброто от облигационните фондове.“

За сега фондът е фокусиран основно върху международните пазари на облигации, но не изключва възможността да се насочи към български, ако има добри условия.

Инвеститорите се обръщат често към златото, което се счита за убежище и показва добро представяне при геополитическа нестабилност. Петролът не отчита сериозни ръстове или спадове, но се наблюдава пълзящо движение нагоре, като ОПЕК+ продължават да ограничават производството си.

Данните, които показаха, че инфлацията в САЩ се задържа и даже се увеличава в някои сектори, дават възможност на Фед да изчака с намаленията. Това поведение означава, че компаниите не изпитват сериозни затруднения и са способни да правят инвестиции и да плащат на служителите си, които от своя страна не се чувстват притиснати и потребяват. Гостът прогнозира, че по-късно през годината може да се отчете тежестта на високите лихви и да се получи така чаканото меко приземяване.

Не е изключено ЕЦБ да предприеме намаления преди Фед, с оглед на икономическата обстановка в Европа. Това би довело до повишение на долара спрямо еврото. Промяна в лихвената политика на ЕЦБ би се отразила и на европейските облигации, но дава възможност сега да се заключат позиции с добра възвращаемост в краткосрочни облигации.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.