Ранният скок на златото се забавя - търговците следят напрежението в Близкия изток

Графика на деня, 19.04.2024

17:15 | 19 април 2024
Автор: Сибила Грос, Джак Райън

Златото се стабилизира след по-ранните си ръстове, породени от съобщенията на американски официални лица, че Израел е нанесъл удари по цели в Иран след безпрецедентните ракетни атаки от страна на Техеран през миналия уикенд. 

Първоначално спот кюлчетата поскъпнаха с до 1,6%, тъй като опасенията за по-широк регионален конфликт в Близкия изток разтърсиха световните пазари, а цветните метали също скочиха, преди да намалят победната си серия. Медиите и на двете страни като че ли омаловажиха въздействието и тежестта на ударите. 

Кюлчетата счупиха рекорди в мощно рали от средата на февруари насам, предизвикано от перспективата за намаляване на лихвените проценти в САЩ, продължаващите покупки от страна на централните банки и силното потребителско търсене, особено в Китай. Намаляващото международно напрежение също даде тласък на благородния метал, който преодоля 2400 долара за тон. 


Златото поскъпва близо до исторически връх, тъй като инвеститорите се насочват към убежище. Спот цената скача заради опасенията от нарастващото напрежение в Близкия изток

Търговците се подготвят за израелския отговор на безпрецедентната ракетна атака и нападението с дронове от страна на Иран миналия уикенд, като реториката между двете страни се изостри, след като Техеран предупреди да не се нанасят удари по ядрените му съоръжения.

В петък в централния ирански град Исфахан бе чута експлозия, съобщи полуофициалната информационна агенция на страната Fars, тъй като нараснаха опасенията за израелско отмъщение.

Преустановени бяха полетите в Исфахан и иранските градове Техеран и Шираз, както и на летищата по западните граници на страната, съобщи иранската информационна агенция Mehr. 

Отделно от това, данните от САЩ в четвъртък подсилиха опасенията, че Федералният резерв трябва да извърви още известен път, преди да намали лихвите - мнение, споделяно от редица политици. По-високите разходи по заемите обикновено са негативни за благородния метал, който не плаща лихви.

Спот златото поскъпна с 0,3% до 2384,98 долара за тройунция в Лондон. Доларовият спот индекс на Bloomberg се повиши с 0,1 %. Среброто и платината се промениха незначително, а паладият спадна.