Ръст на златото на фона на глада за убежища

Сибила Грос, Bloomberg

12:30 | 15 април 2024
Обновен: 16:24 | 15 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Реакцията на насочване към убежища е като по учебник. Това доведе ралито до този уикенд обаче е малко по-объркващо.

Определено. В момента златото лети нагоре в тази ситуация. Наистина би трябвало да се търгува скъпо при намаляване на очакванията за понижение на лихвите след поредицата от наистина силни икономически данни в САЩ.

Един от факторите, които действат при златото в момента, който не можем да пренебрегнем е Китай. Там има упорито и силно търсене от местните инвеститори и централната банка. Те купуват огромни обеми злато.

Това е малко странен обрат в тенденцията. Обикновено в Китай, когато цените паднат, тогава има ръст на търсенето. Но когато премиите в Шанхай се търгуват на повишени нива, без да има някакво намаление на търсенето и след като Китай е голям потребител на злато и не може да бъде пренебрегнат в цялото мистериозно рали на златото в момента.

Виждаме ентусиазма за злато в Китай, особено като погледнем техните ETF-и върху златото. Те се търгуват с голяма премия. Да очакваме ли още повишение в момента?

Кой знае какво ще стане, но в случая с Китай е трудно да забележим или да си представим при това състояние на имотите и акциите на пазара, търговците изведнъж да обърнат гръб на златото.

Какво означава това за спот цената на златото е трудно да се каже. Редица банки в последните седмици повишиха прогнозата си за цената на златото тази година. Често очакват да стигне 2500 долара за тройунция. Трудно е да се каже дали ще стане скоро или след известно време.