Barclays: Клиентите ни следят различията между централните банки

Стивън Дейнтън, президент на Barclays Bank

13:30 | 19 април 2024
Обновен: 15:06 | 19 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Аврил го каза по-рано. Играта е на търсене на убежище. Виждаме как трейдърите гравитират около златото, долара и американските облигации. Какъв е най-сигурният хедж срещу геополитическите рискове в Близкия изток в момента?

Без съмнение в момента наблюдаваме бързо оттегляне от рисковите активи.

През годината те значително се понижиха. Дори тази сутрин, при повишения геополитически риск в Близкия изток, който бе очевиден в последните 4-5 месеца.

Къде отиват инвеститорите? Това е много важно: отиват на сигурно място.

Посочихте някои от тях, като златото.

Златото се повиши над 20% тази година, използва се изключително добре.

Енергията продължава да е цел на активната миграция на капитала на клиентите ни. Има значително ускорение.

Но освен това трябва да разгледаме и суровините. Защото ситуацията предизвиква силни смущения и тревоги за веригите на доставка. Тази тревога ще продължи да се развива още 4-5 седмици, след като започнат да излизат още подробности за това, което се случи днес.

Но като цяло ще полетът към сигурните убежища ще продължи. И дефлацията на рисковите активи, която забелязваме от началото на тази година.

Как отразявате всичко това в портфейла си? Като имаме предвид американските облигации и посоката, в която се насочва доходността по тях. И че напреженията вероятно ще ескалират още.

Сега се насочваме към геополитиката от различията между централните банки. Миграцията се ускорява всяка седмица. В последните 6 седмици имаше голям обрат в посоката, която Фед избира.

Излязоха 3 доклада за потребителските цени, трудни за Фед. От общо 7 очаквани намаления за годината, сега се насочваме евентуално към само едно. Или две за цялата година.

Централната банка в Европа съобщи за ясен път към намаляване на лихвите през юни.

Тези различия между централните банки е в центъра на вниманието на клиентите в последните 6 седмици.

Геополитиката изплува нагоре, наред с уроците от нея. Днешните събития показват силно отърсване от риска. Но това отърсване течеше от няколко седмици. Говорихме по-рано за волатилността в енергията.

Всъщност акциите тази година паднаха с 40%. Така че пазарът на акции започва да очаква, при ускоряването в последните 3 месеца, известно повишение на нивата на тревога. Това са отразява и тази сутрин.