Проблемът на Азия със силния долар се простира далеч отвъд Япония

Азиатските централни банкери са нащрек след шоковото повишаване на лихвите в Индонезия

20:30 | 25 април 2024
Автор: Клер Джиао, Катрин Босли, Катя Дмитриева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите очакват следващото политическо домино да падне в Азия на фона на ескалираща кампания срещу възраждащия се долар, след като Индонезия използва изненадващо повишаване на лихвения процент, за да защити рупията.

Валутите на Япония, Южна Корея, Тайланд, Тайван, Малайзия, Филипините и Индия се търгуват в полезрението на многогодишни дъна, което повишава шансовете местните власти да предприемат по-твърди действия, за да спрат спада. Суаповете за вон и рингит, например, вече оценяват по-агресивна позиция от двете местни централни банки.

Неочакваното монетарно затягане на Индонезия тази седмица демонстрира несигурната позиция на централните банки, докато се борят с перспективите за по-високи за по-дълго лихвени проценти в САЩ. Политиците в цяла Азия трябва да избират между спиране на икономическия растеж или защита на обменните курсове, които са в свободно падане.

„Изненадващото повишение от централната банка на Индонезия със сигурност ще накара други централни банкери от EM да се замислят“, каза Фредерик Нойман, главен икономист за Азия в HSBC Holdings Plc. „Дори след като инфлацията се нормализира в голяма част от Азия, призракът на по-нататъшно укрепване на долара държи централните банкери в региона в отбранителна позиция.“

Докато Китай се бори с жилищна криза, слаб растеж и слаб юан от месеци, страни като Филипините също започнаха годината с перспектива за намаляване на лихвите. Но картината се промени, след като лепкавата инфлация в САЩ накара трейдърите да променят залозите за момента на облекчаване на политиката от Федералния резерв.

Перспективата за по-агресивен Фед означава, че повишаването на доходността в САЩ спрямо Азия може да остане високо, което вероятно ще стимулира изтеглянето на глобални фондове от региона и ще понижи местните валути. Като такава, Индия е настроена за първия си месец на изтичане на дългове от повече от година, докато Тайланд и Индонезия също записват нетни тегления на фиксиран доход.

Както Япония, така и Тайван повишиха лихвените проценти през март, въпреки че техните валути оттогава се понижиха. Йената отслабна над 155 за долар за първи път от повече от три десетилетия тази седмица, подхранвайки рисковете от намеса на властите. Рупията също потъна с 0,4% в четвъртък въпреки повишаването на лихвения процент в Индонезия, стимулирайки залозите за по-голямо затягане.

Bank of Thailand заяви в сряда, че решението по-рано този месец да се запазят лихвите стабилни предоставя на политиците опции за справяне с неочаквани глобални и вътрешни предизвикателства.

Централната банка на Индия по подобен начин изрази ястребов тон при прегледа на политиката си през април, като икономистите отхвърлиха очакванията си за намаляване на лихвените проценти, като се имат предвид темпове на растеж от над 8%.

Във Филипините текущият спад на песото може все още да не стимулира повишаване на лихвите, според финансовия секретар, който също участва в паричния съвет. Властите също следят отблизо инфлацията, тъй като рискуват да пропуснат целта си от 2%-4% за трета поредна година през 2024 г.

Политиците вече прибягват до други методи, за да спрат спада на обменния курс, от устни предупреждения в Южна Корея до молби на официални лица в Малайзия и Индонезия компаниите да преобразуват печалбите си от чужбина. Индия, Индонезия, Тайланд и Виетнам се намесиха, за да защитят своите валути.

Освен ако инфлацията не избухне отново, централните банки могат да изберат интервенция вместо лихвени проценти като първа реакция, особено тъй като имат достатъчно чуждестранни резерви за намаляване, каза Уи Кун Чонг, старши пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в BNY Mellon.

„Не всяка централна банка ще използва лихвените проценти, за да поддържа своите валути“, каза Фиона Лим, старши валутен стратег в Malayan Banking Bhd. „Зависи дали икономиката е в състояние да издържи на по-високи лихвени проценти. Има и други начини за поддържане на валутите.“