WSJ: Русия наддава за пратки оръжия за Украйна, включително от България

Москва сплашва продавачите и наддава за доставки, за да блокира достъпа на Киев до оръжия, превръщайки световния пазар в новия фронт на войната

08:31 | 17 юни 2022
Обновен: 17:01 | 17 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Усилията на Украйна за намиране на оръжия на световния отбранителен пазар, за да ѝ помогнат да се бори срещу силите на Москва, са изправени пред нарастваща конкуренция от Русия, която често се стреми да купи същите тези артикули или се опитва да прекъсне доставките за Киев, пише The Walls Street Journal, цитирайки правителствени служители и оръжейни брокери.

Докато тежката артилерийска война в източната част на Украйна се измества в полза на Русия, Киев се опитва да си достави системи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, артилерийски снаряди и боеприпаси от трети страни. Тази надпревара за оръжия идва, когато Украйна предупреждава, че е изправена пред поражение в региона на Донбас, основна битка във войната, освен ако Западът не доставя повече оръжия с по-бързи темпове.

Докато САЩ и техните съюзници доставят западни системи, много от доставките на оръжие за Украйна включват оборудване от съветското минало и/или руско производство, което най-често се използва от украинските военни. Но западни оръжейни брокери и украински представители казаха, че Русия често наддава срещу Украйна за тези доставки и бърза да укрепи собствените си намаляващи оръжейни складове.

„Ако го извадят от пазара, Украйна не може да го купи“, каза бивш военен служител на САЩ, сега в частната индустрия, който се занимава с руски оръжия от десетилетия.

На брифинг във Вашингтон миналия месец министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство и САЩ са претърсвали 23-те страни, които държат запаси от руско произведено оръжие и оборудване, за закупуването и предаването им на украинските военни.

„Половината от нашата помощ беше „Къде можем да намерим тези неща?““, каза Уолъс. „Понякога се сблъскваме с руснаците, които, между другото, търсят в някои страни и също така търсят някои от запасите, защото те бързо свършват."

Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство отказа да разшири коментарите на Уолъс.

Служители на украинското министерство на отбраната признаха затруднението, но отказаха да коментират публично въпроса.

Говорител на руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Миналия месец чешки и полски брокери, работещи от името на Украйна, завършиха сделка с български доставчик на руски бронирани машини и артилерийски снаряди, когато група арменски купувачи, предлагащи да платят 50% премия, успяха да спечелят договора, каза украински народен представител, запознат с преговорите.

„Ние сме абсолютно наясно, че [оръжието] не отива в Армения, но вероятно ще отиде в Русия“, каза той. „Те разбират какво търсим. И те разбират къде е."

Брокери заявиха, че Москва е заплашила страните с изтеглянето на бъдещи части и услуги за руско произведени системи, на които много нации разчитат за националната си отбрана.

„Понякога не сте сигурни какво се случва“, каза друг украински депутат, който е участвал в оръжейни сделки. "Това, което виждате, е трудно да се определи по друг начин освен като саботаж."

Украйна – и правителствата на САЩ и Обединеното кралство, които работят, за да помогнат на Киев – понякога са закъснявали със сделките или са ги наблюдавали как изчезват.

„Това се дължи на ефективността на Русия и неефективността на украинските и разузнавателните служби на нашите съюзници“, каза вторият депутат.

През април Русия възрази срещу предложението на Пентагона да даде на Украйна 11 руски военно-транспортни хеликоптера Ми-17, които САЩ закупиха от Русия през 2011 г. за афганистанските военни.

Министерството на отбраната на Русия разпространи изявление, в което нарече потенциалното прехвърляне към Украйна незаконно нарушение на споразумението с крайния потребител, заявявайки, че прехвърлянето „представлява грубо нарушение на основите на международното право и разпоредбите на договорите между Русия и САЩ”.

През юни говорителка на руското външно министерство каза, че Москва официално е протестирала пред САЩ за нарушаване на договорните си задължения по отношение на хеликоптерите.

„Нашето посолство в Съединените щати направи официално представяне пред Държавния департамент на САЩ, като поиска подробни обяснения защо Ми-17 се прехвърлят в Украйна без знанието и съгласието на износителя, тоест Русия, и в противоречие с установените дипломатически практика", каза тя.

След САЩ Русия е най-големият износител на оръжия в света. В допълнение към директните продажби, руското оборудване, както и по-старите съветски оръжия, често се купуват и продават от компании-посредници, които са регистрирани в САЩ и другаде на Запад.

Русия сега изглежда се опитва да спре тези брокери да доставят оръжие за военните усилия на Киев.

„Натъкнахме се на: „Ако не спреш да купуваш тези глупости [за Украйна], ние никога повече няма да правим бизнес с теб“, каза бившият военен служител, който сега е в частната индустрия. „Ще ви санкционираме.“

През последните години, казват западните оръжейни брокери, Москва обикновено не протестираше, когато продаваше руско произведено оръжие.

Повече от десетилетие след терористичните атаки на 11 септември оръжейни брокери, обслужващи договори с Пентагона и Централното разузнавателно управление, купуваха военно оборудване, проектирано от СССР и Русия, за да подкрепят Ирак и Афганистан. Руското законодателство често забранява прякото участие в тези продажби, но Москва рутинно насърчаваше транзакциите като начин за разпространение на своите продукти.

Самата Украйна от години продава руско и съветско оборудване на оръжейни брокери и други страни.

През 2014 г. Русия превзе украинския полуостров Крим, поставяйки двете страни внезапно във военни конфликти, а отношението на Москва към продажбите на руско произведено оръжие, поне на Украйна, се промени рязко.

„Те никога досега не са възразявали на каквото и да било основание“, каза Рубен Джонсън, американски консултант по отбраната, който е работил от години в Русия и Украйна. „Сега руснаците се намесват и казват: „О, чакай малко, това вече не ни харесва“.

Обвиненията за руска намеса в доставките на оръжие за Украйна предшестват пълната инвазия, започнала през февруари.

Миналата година властите в Чешката република обвиниха руското военно разузнаване за смъртоносна експлозия през 2014 г. в оръжеен склад, който доставяше на Украйна.

През 2016 г. група мъже в Киев отвлече украински оръжеен служител, който бе договорил изгодна сделка за авиационни части с Индия, основен клиент на руските оръжия, според бивш служител от украинската отбранителна индустрия. Украински служители твърдят, че зад схемата стои офицер от руското разузнаване.

През 2020 г. българските прокурори повдигнаха обвинения срещу трима руснаци за предполагаемо отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. с "Новичок", мощен нервнопаралитичен агент. Гебрев е участвал в посредничество при продажба на оръжие за Украйна.

Русия отрече участие в тези различни атаки.

Гебрев оцеля след отравянето, но мнозина от международната оръжейна индустрия оттогава тълкуват събитието като сигнал за други, които биха могли да обмислят да правят бизнес с Киев, коментира WSJ.