Безлов: Има голям износ на боеприпаси от България за Украйна през трети страни

Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, "Светът е бизнес", 05.05.22

21:01 | 5 май 2022
Обновен: 22:35 | 5 май 2022
Автор: Таня Жекова

България е най-големия износител на боеприпаси в Източна Европа след Русия и може да се окаже ключова за снабдяването на Украйна, тъй като ядрото на украинската армия е въоръжена с автомати и оръжия по съветски стандарт. Данни от първото тримесечие на 2022г. показват износ за 70 милиона евро към страна като САЩ, и допълнително към Канада и държави от ЕС, които вероятно насочват тези боеприпаси към Украйна. Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„През март стана ясно че военните заводи у нас минават на 3 смени, а за първото тримесечие на 2022 г. България има 500 милиона евро износ. За сравнение рекордът за най-голям износ в историята ни е през 2017 г. при войната срещу Ислямска държава, тогава общият годишен износ беше 1.2 милиарда евро."

Като се има предвид, че през януари и февруари все още е имало затишие, цифрите които виждаме са сериозни, смята Безлов.

Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на муниции и леко въоръжение и това поставя въпроса за риска от евентуален саботаж от страна на Русия. Гостът припомни случая с предполагаемия опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и редицата инциденти в България в периода на войната в Сирия и руското участие там. „Трябва да се вземат засилени мерки за охрана на тези заводи, както и за охрана на границите“, добавя той.

Безлов смята, че вчерашното гласуване за помощта към Украйна е компромис с цел запазване на правителството. „Очевидно има проблем с коалицията, но по-сериозният конфликт е този с ИТН, а не с БСП“, мисли той. „БСП търсеше компромис при гласуването за Украйна, докато ИТН смятат, че коалицията не се съобразява с тях“.

„Ясно е, че отношенията в коалицията са сложни, отлагат се сериозните разговори и решенията“, казва той. "Но при назряващите проблеми с инфлацията, войната и енергийните нужди на България, въпросът е дали можем да си позволим нови предсрочни избори.“

Относно енергийната сигурност на страната Безлов смята, че по-големите трудности тепърва предстоят.

„Големият проблем не е сега, защото все още има газ в хранилищата и отоплителният сезон свърши. Нашата индустрия не ползва много газ в сравнение с Германия и Италия, но има предприятия, които не могат да го заменят като например Нефтохим – водородът, който произвеждат, не може да се произведе без природен газ. Ако се стигне и до петролно ембарго срещу Русия, Нефтохим ще трябва да внася петрол от Саудитска Арабия, Либия и Ирак."

Дори сега около 40% от доставките не са от Русия, но руският петрол е по-евтин, особено предвид настоящата ситуация със санкциите. Той може да се купи на 70 долара на барел вместо нормалните 100 на пазара, уточнява той. „Трябва да се отчете и че Лукойл е голям фактор като производител на Балканите; ако бъде спрян ще има голям проблем с цената и доставките на горива на Балканите“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.