Тайван се запасява с американски оръжия, използвани от Украйна срещу Русия

Тайванската армия се подготвя за евентуална военна ескалация с Китай

16:12 | 31 август 2022
Обновен: 16:33 | 31 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: John Moore/Bloomberg
Снимка: John Moore/Bloomberg

Тайван трупа оръжия, произведени в САЩ, които Украйна е използвала, за да спре настъплението на руската армия. Това е сигнал, че Тайпе си взима поука от конфликта в Източна Европа, за да пресече намеренията на Китай да изпълни заплахите си да превземе острова със сила, ако е необходимо, пише Bloomberg.

Поръчка на Тайван за противотанкови ракети Javelin е навлязла във фаза на производство и доставка, заяви началникът на генералния щаб на тайванската армия Чан Юан-шюн по време на брифинг. „Програмата се изпълнява по план“, добавя той.

Според Чан налице са „комбинирани усилия за управление и планиране от страна на Тайван и САЩ, за да се гарантира, че системата е доставена навреме“, без обаче да посочва дата за това.

Военните сили на Тайван, чието официално име е Република Китай, също така планират да увеличат размера на поръчката си за далекобойни артилерийски оръжия HIMARS до 29 от 11 броя преди това. Тази поръчка, която включва и около 860 прецизно управляеми ракети за HIMARS, е планирана за доставка през 2027 г.

Представители на САЩ и НАТО смятат, че Javelin и други защитни ракетни системи са били ключови за предотвратяване на бързото руско настъпление в първите дни на войната. Украинските сили са използвали артилерията HIMARS, за да ударят руските линии за доставка и складове за боеприпаси зад фронта с нарастваща ефективност.

Тайван вече разполага със системи Javelin, но не и с HIMARS. Все пак този ход притеснява Китай, като говорителят на външното министерство Джао Лидзиен заяви по време на пресконференция в Пекин, че всеки опит на представилите на Демократичната прогресивна партия на президента Цай Инуън „да поискат подкрепа от САЩ за независимост е обречен на провал“.

Във вторник Пекин призова САЩ да спрат продажбите на оръжие и военните контакти с острова след съобщения, че администрацията на американския държавен глава Джо Байдън се готви да предостави различни видове ракети и радарна техника за 1,1 млрд. долара.

Напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван и се срещна с Цай по-рано този месец. Китай отговори, като проведе безпрецедентни военни учения около острова и изстреля ракети над него. Китайската армия ограничи своите дейности и заплахи след тези учения, но опасността остава, споделя говорителят на Министерството на отбраната на Тайваън Сун Ли-фан на брифинга с Чан. Действията на Народната освободителна армия на Китай вредят на връзката между хората от двете страни на Тайванския проток, добавя той.