САЩ и Тайван започват официални преговори по търговска инициатива

Джон Лиу, Bloomberg

17:30 | 18 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Само преди около половин час Службата на търговския представител на САЩ заяви, че САЩ и Тайван започват официални преговори по тази търговска инициатива. Това само по себе си не е изненадващо. По-рано през годината бяха проведени консултации за начина, по който тези преговори биха могли да се проведат. И разбира се, преди няколко месеца САЩ предложиха търговска инициатива за Индо-Тихоокеанския регион, която не включва Тайван. Затова имаше очакване, че ще има отделна сделка между САЩ и Тайван. Очевидно е, че рискът тук е посещението на председателя на парламента Пелоси, на посещенията на сенатори през уикенда. Има повишено напрежение. Това допринася към много сложната ситуация. И така, рискът е, че напрежението може да се повиши дори още повече.

Тайван и Китай имат много близки търговски отношения. Не мога да не се зачудя каква форма на ответните мерки можем да очакваме от Пекин по отношение на търговската борба или те са доста ограничени, като се имат предвид отношенията?

Всичко това е въпрос на мащаби. Ако ситуацията е достатъчно тежка и Пекин продължава да твърди, че няма да отхвърли възможността за военна намеса, това би бил най-крайният изход в този сценарий. Смятам, че предвид готовността на Пекин да се намеси още по-дълбоко в търговските връзки ще навреди на Тайван, но също така и на Китай в момент, когато икономиката му вече е слаба. Мисля, че зависи от това колко тежка е ситуацията и колко агресивен Пекин чувства, че трябва да е с оглед на ситуацията по отношение на Тайван и отношенията му със САЩ и други държави по света.