Китай пак започна учения около Тайван след ново посещение на американски политици

Това е второ посещение на високопоставени американски политици на острова в рамките на няколко седмици

13:14 | 15 август 2022
Обновен: 14:13 | 15 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В понеделник китайските военни са организирали още учения близо до Тайван след като група американски законодатели са посетили острова и са се срещнали с президент Цай Ингвен, а Пекин счита това за нарушаване на неговия суверенитет, предава агенция Reuters.

Петимата американски сенатори водени от Ед Марки не са обявили посещението си предварително и са пристигнали в Тайван в неделя вечерта. Това е второто посещение на високопоставени американски политици след това на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в началото на август. Това накара Китай да реагира гневно и да организира мащабни военни учения около острова.

Китайското военно подразделение, отговарящо за района в съседство с Тайван, Командването на източния театър на Народната освободителна армия, заяви, че е организирало многофункционални съвместни патрули за бойна готовност и бойни тренировки в морето и въздушното пространство около Тайван в понеделник.

Ученията бяха "твърдо възпиращо средство срещу продължаване на политическите трикове на Съединените щати и Тайван и подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив", се казва още в него.

Министерството на отбраната на Китай заяви в отделно изявление, че пътуването на законодателите е накърнило суверенитета и териториалната цялост на Китай и „разкрива напълно истинското лице на Съединените щати и техните цели да развалят мира и стабилността в Тайванския пролив“.

„Китайската народна освободителна армия продължава да обучава и да се подготвя за война, решително защитава националния суверенитет и териториалната цялост и решително ще смаже всяка форма на сепаратизъм и чужда намеса на „независимостта на Тайван“.

Нито едно от изявленията не дава подробности за ученията.

Делегацията на Марки е трябвало да се срещне с тайванския президент Цай Ингвен, външният министър Джоузеф Ву и други местни политици, се казва в изявление на тайванското външно министерство. Двете страни е трябвало да обсъдят регионалната сигурност, търговията и инвестициите, глобалните вериги на доставка, както и промените в климата, според Американския институт в Тайван, който на практика играе ролята на американско посолство на острова.

Премиерът на Тайван Су Ценг Чанг каза, че няма да бъдат възпрени от отговора на Китай към подобни посещения на чуждестранни приятели.

„Не можем просто да не правим нищо, защото в съседство има недоброжелателен съсед и да не смеем да допуснем посетители или приятели“, каза той пред репортери.

Посещението на Пелоси вбеси Китай и страната отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път и се отказа от някои линии на диалог с Вашингтон, включително военни разговори и изменението на климата.

Последната група американски законодатели, която посети Тайван, трябваше да се срещне с Цай в понеделник сутринта. От кабинета ѝ все още не са коментирали срещата.

Това пътуване обаче беше много по-сдържано от това на Пелоси, тъй като срещата на Цай с тях не беше предавана на живо на нейните страници в социалните мрежи, което е обичайната практика, когато идват високопоставени чуждестранни гости.

Съединените щати нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са задължени по закон да осигурят на демократично управлявания остров средствата да се защитава.

Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол. Правителството на Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова няма право да претендира за него и че само 23-те милиона души живеещи на острова могат да решават бъдещето си.