Службите в Тайван искат Foxconn да се откаже от $800 млн. дял в китайска фирма за чипове

Инвестицията на доставчика на Apple в Tsinghua Unigroup е застрашена от нарастващото напрежение с Пекин

11:42 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайванските служители по националната сигурност искат да принудят доставчика на Apple - Foxconn - да оттегли плановете си за инвестиция от 800 милиона долара в китайската компания за чипове Tsinghua Unigroup, тъй като Тайпе се стреми да се сближи по-тясно със САЩ в лицето на ескалиращите заплахи от Пекин, съобщи Financial Times.

Инвестицията на Foxconn, най-големият производител на договорна електроника в света и най-големият работодател в частния сектор в Китай, беше обявена миналия месец и превърна групата във втория по големина акционер в Tsinghua. Но сделката постави една от най-големите компании в Тайван в центъра на растящата технологична конкуренция на Пекин със Запада.

„Това определено няма да мине“, каза високопоставен служител на тайванското правителство, занимаващ се с въпросите на националната сигурност.

Инвестиционната комисия на кабинета все още не е разгледала официално случая, но служители от Съвета за национална сигурност на президента и Съвета по въпросите на континента, който прилага политиката на Китай, смятат, че сделката трябва да бъде блокирана, според друг човек, информиран по въпроса.

Hon Hai, дружеството на Foxconn, регистрирано в Тайван, заяви на 14 юли, че е придобило непряк дял в Beijing Zhiguangxin Holding, контролният акционер на Tsinghua Unigroup.

Сделката предизвика предупреждения от инвестиционната комисия на тайванското министерство на икономиката, че Foxconn може да бъде глобен с до 25 милиона тайвански долара ($832 000), тъй като не е изпратила сделката за предварително одобрение.

Длъжностни лица казаха, че не се смята, че групата е нарушила други разпоредби, тъй като сделката е под тавана за китайски инвестиции, който Тайпе е определил за Foxconn Industrial Internet, базираното в континенталната част дъщерно дружество на компанията.

Но служители на националната сигурност са били привлечени, за да разгледат случая, според служители, запознати с въпроса, и хора, близки до Foxconn - процедура, прилагана само за спорни инвестиции с политически последици или последици за сигурността.

„Ясно е, че сега, когато въпросът е достигнал до ниво на национална сигурност, перспективите стават неясни“, каза човек, близък до компанията. „С нарастващото напрежение в Тайванския пролив това изглежда още по-трудно.“

Foxconn не е коментирала официално темата.

Китай твърди, че Тайван е негова територия и заплаши да го превземе със сила, ако Тайпе се съпротивлява срещу обединението. През изминалата седмица Пекин засили тази заплаха с поредица от безпрецедентни военни учения.

Анализатори казаха, че инвестицията в Tsinghua Unigroup има смисъл за Foxconn, която традиционно се е фокусирала върху нискомаржовото и трудоемко сглобяване на електронни продукти като смартфони, но се опитва да засили бизнеса си с полупроводници.

Йън Лиу, ръководител на подразделението за полупроводници, който пое поста председател на Foxconn преди три години, обеща да разшири звеното, за да увеличи маржовете на печалба и да осигури доставките на чипове, особено за бизнеса с електронни превозни средства на групата.

Въпреки че Tsinghua Unigroup трябваше да напусне някои производствени активи в дългогодишен процес на преструктуриране на дълга, групата се разглежда като ключов актив в плана на Пекин да се освободи от зависимостта си от вноса на чипове.

„Мисля, че Tsinghua Unigroup все още е много важна“, каза Дъглас Фулър, експерт по китайската индустриална политика в сектора на чиповете.

Unisoc, отделът за дизайн на чипове на Tsinghua Unigroup, е важна част от това начинание.

„Очевидно този актив ще донесе на Hon Hai някои от допълнителните възможности, които те не притежават“, каза Патрик Чен, ръководител на тайванските изследвания в CLSA, брокерска компания.

Но Тайпе е загрижен, че сделката може да доведе до финансиране на Foxconn за ускоряване на технологичните амбиции на Пекин. Въпреки че групата постепенно диверсифицира производствените си линии извън Китай, 75 процента от нейния капацитет е на континента и анализаторите казаха, че ще бъде изключително трудно за компанията да излезе от това положение.

„Следователно решението е техните базирани в Китай филиали да локализират повече и да вложат парите, които не могат да извлекат, в нови активи на континента“, каза изпълнителен директор на тайванската технологична индустрия в Китай.

Длъжностни лица смятат, че подобно развитие може да отслаби икономически Тайван и да даде на Китай повече лостове за оказване на натиск върху него да се подчини на контрола на Пекин. „Как можем да търпим едно от най-големите ни предприятия да стане ключов поддръжник на политика, която има за цел да намали позицията ни на световните пазари?“ каза един служител.

Тайванското правителство е особено загрижено, че партньорът на Foxconn в сделката, китайската инвестиционна фирма WiseRoad Capital, има тесни връзки с правителството в Пекин.

Освен това служители казаха, че Тайван трябва да бъде особено внимателен, за да не се счита, че помага на Китай в технологичното съперничество на страната със САЩ.

„Особено сега, след като Законът за чиповете беше приет, Вашингтон засилва инициативите за укрепване на производството на полупроводници в САЩ и работи със съюзници и партньори за контролиране на потока от технологии към Китай, трябва да внимаваме къде се намираме“, каза източник от индустрията, имайки предвид хода на администрацията на Байдън за стимулиране на индустрията за производство на чипове в САЩ.